Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky 28 štátnych vyznamenaní osobnostiam histórie, vedy, spoločenského a kultúrneho života. Medzi vyznamenanými osobnosťami je aj odborník na vinohradníctvo a vinárstvo. Na pozvanie prezidentky sa na ceremónii zúčastnili aj Miloš Zeman, prezident Českej republiky, Andrzej Duda, prezident Poľska a Alexander Van der Bellen, prezident Rakúska.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska odhaduje, že sa v najbližšom päťročnom období u nás vyklčuje zhruba dvetisíc hektárov vinohradov. Okrem pandémie sa vinárov výrazne dotkol nárast cien energií. Pestovatelia a spracovatelia hrozna na dnešnej tlačovej konferencii ministerstvu pôdohospodárstva vytkli dlhodobo nedostatočnú podporu sektora, obrovskú administratívnu záťaž aj nastavenie strategického plánu, ktorý určí smerovanie poľnohospodárstva v najbližších rokoch.
Celé mesiace zatvorené reštaurácie, hotely či pohostinstvá a ďalšie týždne ich fungovania len s obmedzeniami – aj to sa podpísalo na problémoch s odbytom slovenského vína. Mnohé prevádzky ho dodnes nenakupujú, pretože majú stále staré zásoby. Vinárom sa tak cesta na trh skomplikovala a jediným kanálom zostali obchodné reťazce.
O peniaze na rozvoj a podporu vinohradov je na Slovensku v uplynulých rokoch vysoký záujem. Aj to je dôvodom, prečo sa niektorí vinohradníci dostávajú do ekonomickej tiesne. Čerpali totiž dotácie od štátu na reštrukturalizáciu vinohradov – a po získaní peňazí zistili, že suma je asi o tretinu nižšia, ako sa javila pri podpise zmluvy pred samotnou výsadbou.
Po mesiacoch nepriaznivých klimatických podmienok očakávajú kľúčoví producenti vína v južnej Európe podstatne horšie úrody. Traja najväčší producenti Taliansko, Francúzsko a Španielsko by podľa posledných odhadov mali v súčasnej sezóne 2021/2022 vyprodukovať mierne nad 117 miliónov hektolitrov vína. To je takmer o pätinu menej než v sezóne 2020/2021.
V Amerike a Austrálii je trendom, na ktorý sa poľnohospodárski producenti vo veľkom spoliehajú, v Európe ho využívajú hlavne vo Francúzsku, v Španielsku a Taliansku a na Slovensku je zatiaľ v opatrných a skromných začiatkoch – precízne vinohradníctvo. Tento štýl hospodárenia dokáže priniesť veľký efekt, podmienkou sú však nemalé investície do technologického vybavenia. Napriek tomu sa odborníci aj poľnohospodári zhodujú, že precíznemu vinohradníctvu patrí budúcnosť.
Tak ako celé Slovensko, aj vinári sa v týchto dňoch nadýchnu čerstvého vzduchu. V ich ponímaní to znamená najmä postupné otváranie terás reštaurácií, či pomalé prebúdzanie domáceho cestovaného ruchu. Od uvoľňujúcich sa protipandemických opatrení si sľubujú, že spotrebitelia siahnu po víne, ktoré pochádza od slovenských vinohradníkov a vinárov. Je to pre nich zásadné, keďže dominantný objem vína predávajú vo vinotékach a v segmente hotelov, reštaurácií a kaviarní (HORECA).
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR víta iniciatívu zo strany Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska na riešenie nepriaznivého stavu v sektore vinohradníctva a vinárstva. Rezort zároveň vníma problémy a snaží sa riešiť nepriaznivú situáciu. MPRV tak reagovalo na pondelňajšiu (15. 3.) výzvu vinohradníkov na reformu v tomto sektore.
Najkomentovanejšie za 7 dní