Na Slovensku sektor vína a liehovín v dôsledku falšovania každoročne prichádza o 18 miliónov eur a o 79 pracovných miest. Slovensko je tak štvrtou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ z hľadiska podielu ušlých tržieb z predaja falšovaného vína a liehovín, hneď po Litve, Lotyšsku a Bulharsku. Uviedol to Úrad EÚ pre duševné vlastníctvo (EUIPO).
Slovenskí vinári si navzájom nie sú konkurentmi, ale kolegami, ktorí spoločne budujú dobré meno domáceho vína. Na podujatí Slovenské víno, ktoré organizuje Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, to pripomenul jeho prezident Vladimír Mrva. Oslovil zástupcov desiatok domácich producentov vína aj dodávateľov hrozna, ktorí sa vo štvrtok stretli v reprezentačných priestoroch vinárstva Elesko v Modre. Ocenenie Národný salón vín získalo 33 vinárskych spoločností, tri osobnosti boli vyznamenané za celoživotnú prácu, jedna spoločnosť si odniesla čestné uznanie a vyhlásené bolo aj Vinárstvo roka.
Vína najlepších 22 vinárov zo Slovenka sa prezentovali v Cité du Vin vo francúzskom Bordeaux. Informovala o tom Mária Jurovčíková z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Prezentácie v Cité du Vin podľa nej viedol člen Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) Francúz David Papillon, ktorý dlhé roky žije a produkuje víno na Slovensku.
Slovenské vína dosahujú úspechy na medzinárodných súťažiach. Zatiaľ čo z kvalitatívnej stránky sa im darí, z pohľadu kvantity čísla v minulých rokoch producentov nepotešili. Výnimkou nebol ani uplynulý rok 2024. Klimatická zmena, konkurencieschopnosť a nutnosť investícií zostávajú v sektore vinohradníctva a vinárstva pálčivými témami. Viac v rozhovore prezradila výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
V uplynulých rokoch vychádzali do viníc zberači už aj v polovici augusta. Horúce letá priniesli posun sezón, tá tohtoročná sa však vrátila do starých koľají. Aj v minulosti boli totiž zbery typickejšie skôr pre prelom augusta a septembra, ako pre obdobie prichádzajúce o mesiac skôr. Kampaň 2023 sa tak začína naplno rozbiehať najmä v týchto dňoch.
Údaje o energetickej hodnote, kalóriách či podrobnosti o obsahu soli alebo nenasýtených mastných kyselín sa bežne nachádzajú na drvivej väčšine potravín či nápojov. Víno má v tomto smere zatiaľ výnimku – avšak už nie nadlho. Už v decembri budú musieť uvádzať vinári podrobnejšie údaje o výživových hodnotách vína. Nové pravidlá vychádzajú z európskych inštitúcií.
V uplynulých rokoch sa do projektov reštrukturalizácie a konverzie vinohradov zapojilo viacero vinohradníkov a vinárov. Obnova viníc je nutná pre zlepšenie kvality aj kvantity úrody. Tá s pribúdajúcimi rokmi klesá a produkcia v obnovenom vinohrade tak môže byť násobne vyššia, ako v starých viniciach. Hoci vinohradníctvo chceme na Slovensku udržať, v najbližších rokoch sa s projektami reštrukturalizácie viníc zrejme tak často nestretneme – v aktuálnom období sa totiž s ich podporou ráta len veľmi obmedzene.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky 28 štátnych vyznamenaní osobnostiam histórie, vedy, spoločenského a kultúrneho života. Medzi vyznamenanými osobnosťami je aj odborník na vinohradníctvo a vinárstvo. Na pozvanie prezidentky sa na ceremónii zúčastnili aj Miloš Zeman, prezident Českej republiky, Andrzej Duda, prezident Poľska a Alexander Van der Bellen, prezident Rakúska.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska odhaduje, že sa v najbližšom päťročnom období u nás vyklčuje zhruba dvetisíc hektárov vinohradov. Okrem pandémie sa vinárov výrazne dotkol nárast cien energií. Pestovatelia a spracovatelia hrozna na dnešnej tlačovej konferencii ministerstvu pôdohospodárstva vytkli dlhodobo nedostatočnú podporu sektora, obrovskú administratívnu záťaž aj nastavenie strategického plánu, ktorý určí smerovanie poľnohospodárstva v najbližších rokoch.
Celé mesiace zatvorené reštaurácie, hotely či pohostinstvá a ďalšie týždne ich fungovania len s obmedzeniami – aj to sa podpísalo na problémoch s odbytom slovenského vína. Mnohé prevádzky ho dodnes nenakupujú, pretože majú stále staré zásoby. Vinárom sa tak cesta na trh skomplikovala a jediným kanálom zostali obchodné reťazce.
O peniaze na rozvoj a podporu vinohradov je na Slovensku v uplynulých rokoch vysoký záujem. Aj to je dôvodom, prečo sa niektorí vinohradníci dostávajú do ekonomickej tiesne. Čerpali totiž dotácie od štátu na reštrukturalizáciu vinohradov – a po získaní peňazí zistili, že suma je asi o tretinu nižšia, ako sa javila pri podpise zmluvy pred samotnou výsadbou.
Najkomentovanejšie za 7 dní