O sladovnícky jačmeň bude v pestovateľskej sezóne 2021 na Slovensku i v Európskej únii veľký záujem. Spôsobili to nielen klimatické podmienky, ktoré koncom minulého roku neumožnili osiať plochy ozimnými odrodami sladovníckeho jačmeňa, ale aj rastúci dopyt z krajín mimo Európskej únie. Na 7. ročníku odborného fóra „Odrody jačmeňa odporúčané sladovňami“ o tom diskutovali šľachtitelia, poľnohospodári a spracovatelia zo Slovenska i okolitých krajín.
Žatva postupuje a čoraz viac poľnohospodárov má úrodu hustiosiatych obilnín už schovanú v sýpkach. Začína hodnotenie pestovateľského ročníka. Prehnaný optimizmus, ktorý nastúpil po výdatných májových zrážkach sa nepotvrdil. Úrody sú v lepšom prípade priemerné. Veľké problémy sa ale zdajú s kvalitou produkcie. Najviac sklamal sladovnícky jačmeň.
Pivovary môže tlačiť k rastu ceny piva okrem rýchlo rastúcich miezd aj sucho. Sladovnícky jačmeň totiž patrí medzi plodiny, ktoré znášajú sucho najhoršie. Súčasné počasie znižuje jeho úrodu i kvalitu. Napriek tomu, že má Česko veľké prebytky jačmeňa, úroda sladovníckeho jačmeňa vlani klesla štvrtý rok po sebe.
Najkomentovanejšie za 7 dní