Správny zimný rez viniča hroznorodého má vplyv na kvalitu a množstvo úrody v danom roku. Nájsť pracovníkov do vinohradov je jedným z dlhodobých problémov pestovateľov. V Pezinku sa na súťaži o zlaté nožnice stretlo 47 strihačov, ktorí sa tejto práci chcú venovať. Zmerali si svoje schopnosti v spôsobe rezu.
Vlani chýbalo osiať 23 hektárov ornej pôdy tvrdou pšenicou, aby čoraz populárnejšia obilnina dosiahla na Slovensku osiatu výmeru 80-tisíc hektárov. Ešte pred pätnástimi rokmi dosahovali plochy tvrdej pšenice necelých 8-tisíc hektárov. Jej výmery každoročne prepisujú rekordy z dôvodu bezproblémového odbytu a zaujímavejšej ceny v porovnaní s mäkkou pšenicou. Domovom tvrdej pšenice boli historicky južné oblasti Európy. Z dôvodov zmien klímy je v tradičných oblastiach tlak na jej pestovanie čoraz väčší a tak sa udomácňuje napríklad aj v produkčných regiónoch Slovenska.
Grécki poľnohospodári v oblasti Evros na severovýchode krajiny sa obávajú o tohtoročné zavlažovanie svojich polí po tom, ako vlani vypršala dohoda s Bulharskom o vojnových reparáciách z roku 1964. Tá zabezpečovala tejto oblasti prísun vody z rieky Arda od mája do septembra, píše agentúra Reuters. Poľnohospodári sa domnievajú, že vláda v Aténach sa dostatočne nesnaží na obnovenie dohody. Rokovania však podľa ministerstiev sťažovala komplikovaná politická situácia v Bulharsku.
Lacnejšie dovozy zo zahraničia, málo sezónnych pracovníkov aj zmena klímy – aj to sú faktory, ktoré neustále vplývajú na slovenských ovocinárov. Uplynulý rok bol pre nich z hľadiska produkcie úspešný, do budúcna pred nimi stojí najmä otázka zmeny klímy. V rozhovore viac prezradil prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.
Na Slovensku máme v súčasnosti už tri skupiny – konvíviá Slow Food. Zasadzujú sa za uchovanie tradičných plodín či plemien v poľnohospodárstve a receptúr pri výrobe potravín. Konvívium Slow Food Žitava vzniklo v decembri 2024 a bude mať centrum na ekologickej farme Bottkovcov v Kravanoch nad Dunajom (okres Komárno). Nachádza sa na juhu Slovenska na brehoch Dunaja, v ktorého okolí je veľa chránených území.
Slovenské vína dosahujú úspechy na medzinárodných súťažiach. Zatiaľ čo z kvalitatívnej stránky sa im darí, z pohľadu kvantity čísla v minulých rokoch producentov nepotešili. Výnimkou nebol ani uplynulý rok 2024. Klimatická zmena, konkurencieschopnosť a nutnosť investícií zostávajú v sektore vinohradníctva a vinárstva pálčivými témami. Viac v rozhovore prezradila výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska považuje za pozitívne v roku 2024 dostatočné množstvo dažďových zrážok, a to v prvom polroku 2024, a tým aj optimálne podmienky pre osev a počiatočný rast cukrovej repy. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Téma závlah a potreby ich rozvoja je na Slovensku nielen častou, ale aj pomerne obľúbenou. Konštatovania, že u nás klesá rozloha zavlažovanej plochy, že pre klimatickú zmenu je nutné zavlažovanie opäť rozbehnúť, a že sa do závlahových sústav bude investovať, mohli poľnohospodári počuť za uplynulé roky od každého ministra pôdohospodárstva. Výnimkou nie je ani ten súčasný, o čom svedčí aj programové vyhlásenie aktuálnej vlády.
Najkomentovanejšie za 7 dní