Poliaci od nového roka za nápoje s cukrom, sladidlami a kofeínom platia viac. Tamojšia vláda zaviedla daň z nezdravých nápojov, ktorá začala platiť od nového roka. Väčšina Poliakov je proti a hovorí, že vláda chce len naplniť štátnu kasu a o zdravie jej nejde.
Myjavský bitúnok Svaman mesačne odporazí približne 1800 ošípaných a do 50 kusov hovädzieho dobytka. Okrem školských jedální smeruje hovädzie mäso aj do reštaurácií, či prostredníctvom e-shopu konečnému spotrebiteľovi. Tomu ponúkajú najmä vyzreté mäso.
Rok 2020 hodnotia potravinári združení v Potravinárskej komore Slovenska (PKS) s rozpačitými pocitmi. Napriek sľubným očakávaniam z podpory potravinárskeho sektora zakotvenej v Programovom vyhlásení vlády (PVV), systémová podpora výroby potravín sa ku koncu tohto roka javí stále bez jasných kontúr a v nedohľadne.
Záujem o šumivé vína sa na Slovensku sústredí najmä do obdobia osláv. Silvester a oslava nového roka nie sú výnimkou. Siahnuť možno aj po sekte vyrobenom na Slovensku.
Návrh plánu obnovy pre Slovensko nasvedčuje, že potravinová sebestačnosť Slovenska je pre vládu iba prázdnou frázou. Uviedla to výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Eva Forrai v reakcii k dokumentu plánu obnovy, ktorý minulý týždeň predstavilo Ministerstvo financií SR.
Potravinárska komora Slovenska (PKS) je rozčarovaná zo skutočnosti, že ani v najnovšej verzii dokumentu SR k plánu obnovy EÚ sa nepočíta s podporou potravinárskeho priemyslu. Uviedla to riaditeľka PKS Jana Venhartová.
Zákon, ktorý v minulosti ministerstvo pôdohospodárstva označovalo za vzorový pre celú Európu, sa štát chystá zmeniť. Návrh novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami už schválila aj vláda.
O peniaze z takzvanej covid výzvy pre potravinárov z jesene tohto roka prejavilo záujem 317 žiadateľov.
Ceny pečiva v novom roku zrejme porastú. Pekári žiadajú navýšenie odbytových cien pečiva vo vzťahu k obchodným reťazcom. Na to, že vyrábajú so stratou, upozorňujú už niekoľko rokov.
Stovkami traktorov zablokovali v týchto dňoch poľnohospodári vo viacerých nemeckých spolkových krajinách prístupové cesty k centrálnym skladom obchodných reťazcov. Požadujú vyššie platby za mäso a mlieko. Informovali o tom nemecké médiá.
Situácia na Slovensku sa v chove a spracovaní hydiny neustále zhoršuje a je už kritická. Slovenskí producenti hydinového mäsa majú čoraz väčší problém presadiť svoje kvalitné produkty do zahraničných obchodných reťazcov, ktoré neustále zvyšujú dovozy a extrémne znižujú ceny dovážaného hydinového mäsa. Keďže náš trh s potravinami je úplne otvorený, na svoje pulty umiestňujú prebytky hydinového mäsa z okolitých krajín – Poľska, Ukrajiny, Rumunska a ČR. Informoval o tom na tlačovej besede Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska vyhlásil tento piatok za Piatok poctivého slovenského vína. Kampaň má za cieľ upozorniť spotrebiteľov na problémy v sektore a možnosť pomôcť mu prežiť ťažké obdobie.
V pondelok hrozia na Slovensku výpadky v zásobovaní surovinami či potravinami. Dôvodom je povinnosť opätovného testovania tých pracovníkov, ktorí sa pohybujú v rámci červených a zelených okresov, pretože pokiaľ nebudú otestovaní, bude pre nich platiť zákaz vychádzania. Informovali portál poľnoinfo.sk viaceré potravinárske zväzy.
Zväz slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov od novembra zastupuje na poste výkonného riaditeľa Milan Lapšanský. V tlačovej správe informujú, že ide o dlhoročného experta na potravinárstvo, obchod a potravinársku legislatívu bude hájiť záujmy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre sa stala vlastníkom európskeho patentu na trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a spôsob jeho výroby. Ako uviedla Renáta Chosraviová z SPU, náročný proces udelenia európskeho patentu trval takmer dva roky a začal sa podaním patentovej prihlášky 3. decembra 2018.
Najkomentovanejšie za 7 dní