Slovenské združenie výrobcov piva a sladu včera (2. júna) udelilo ocenenia najväčšej pivnej anonymnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Po ročnej pandemickej pauze priniesol 15. ročník viaceré novinky od novej poroty až po novú 11-tu kategóriu. Odborná porota degustovala 137 vzoriek prihlásených 30 pivovarmi. Za mimoriadny prínos v oblasti boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.
Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský si nájde vždy príležitosť, aby zhodil vinu za nárast cien vstupov výroby na štát. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na Lapšanského vyjadrenia o tom, agrorezort nie je schopný spraviť pre potravinárov nič.
Niektorí poľnohospodári vedia, že vyprodukovaním potravín sa práca nekončí, treba ich ešte aj predať. Napriek tomu, že ponúkajú kvalitné a poctivé potraviny, akciovým cenám v supermarketoch sa konkuruje veľmi ťažko. Roľníci v okrese Levice tento problém riešiť nemusia. Gazdovský trh v Bátovciach už tri roky ponúka drobným producentom možnosť predávať svoje produkty. Lokálny trh ako prvý na Slovensku v nedeľu vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food a bude mu udelený certifikát Trh zeme. Jedinečný trh, ktorý sa nezatvoril ani počas pandémie, oceňujú aj zákazníci, aj prvovýrobcovia.
Ostratický pestovateľ plánuje rozšíriť svoju činnosť o výboru muštov, pyré, džemov, nektárov, vína a sušenie ovocia. Nové aktivity chce spoločnosť Bioplant sústrediť v budove, ktorú v súčasnosti využíva ako sklad. Náklady na realizáciu investície odhadla na 180.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).
Aktuálne ceny energií, ako aj stále vyššie ceny materiálov potrebných na výrobu, robia momentálne najväčšie problémy spoločnosti Zvolenská mliekareň. Pre kompenzáciu zvýšených nákladov sa firma zapojila do výziev Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na odstránenie investičného dlhu či na kompenzáciu zvýšených energetických nákladov.
Slovenské mlyny majú dostatok zásob múky na niekoľko mesiacov. Počas stretnutia s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom v Kolárove to potvrdil Levente Varga, riaditeľ akciovej spoločnosti Mlyn Kolárovo. Podľa jeho slov mlyny priebežne dokupujú surovinu, ktorej je na trhu dostatok, preto je panika spotrebiteľov týkajúca sa nedostatku múky zbytočná. Problémom je však cena, ktorá sa medziročne zdvojnásobila a riaditeľ mlynu nevylučuje, že bude aj naďalej rásť.
Bez rýchlej a dostatočnej podpory vlády pre potravinársky sektor hrozí Slovensku nekontrolovateľný rast cien potravín. Ceny energií dosahujú rekordy, vážnym problémom začína byť aj nedostatok surovín na spracovanie. Je nevyhnutné, aby štát využil všetky možnosti, aj tie, ktoré v týchto dňoch umožnila Európska komisia. V opačnom prípade nám hrozí ešte väčšia závislosť na dovoze potravín v čase vojny. Zhodli sa na tom delegáti Valného zhromaždenia Únie potravinárov Slovenska.
Výzva na projekty pre potravinárov za 170 miliónov eur je predĺžená do 29. apríla. Spracovatelia poľnohospodárskej prvovýroby, malí, strední aj veľkí potravinári, tak môžu svoje žiadosti predkladať o mesiac dlhšie. Pôvodný termín bol 31. marec. Informovala o tom Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).
Najkomentovanejšie za 7 dní