Koniec fungovania cukrovaru v Hrušovanoch na juhu Moravy spôsobil značné problémy pestovateľom, ktorí do neho dodávali cukrovú repu. Oficiálne sa dozvedeli o konci jeho fungovania v týchto dňoch, keď majú dávno pripravené osevné plány a všetko potrebné na siatie. Koniec cukrovaru im spôsobil ekonomické straty a musia tiež riešiť, čo budú tento rok na pozemkoch namiesto repy pestovať, povedali ČTK oslovení poľnohospodári.
V Európe je prebytok cukru, čo tlačí jeho ceny, ale aj ceny cukrovej repy nadol a robí pestovanie stratové, uviedol Zväz pestovateľov cukrovky Čiech na otázku ČTK. Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný (KDU-ČSL) v pondelok (24. februára 2025) novinárom v Bruseli povedal, že so svojím rakúskym kolegom Norbertom Totschnigom aktuálnu situáciu na trhu s cukrom preberal a bude hľadať riešenie.
Jeseň je tradične štartom cukrovarníckej kampane. Ani tá tohtoročná sa nevyhla problémom súvisiacim s počasím. Na jednej strane ťažkosti spôsobujú dažde, ktoré bránia pravidelnému vyorávania podľa potrieb cukrovarov, na druhej strane problémy spôsobili aj horúčavy a nedostatok vlahy. To všetko sa podpísalo pod kvalitu cukrovej repy.
Aj po náročnejšej a nie úplne ideálnej vlaňajšej sezóne zostávajú plochy cukrovej repy na Slovensku stabilné. Sezóna 2023 priniesla pre pestovateľov aj spracovateľov pomerne dosť problémov s počasím aj chorobami. Napriek tomu sa podarilo vyprodukovať dostatok cukru do plnej sebestačnosti. S rovnakým cieľom idú producenti aj do aktuálnej sezóny.
Začala sa repná kampaň, poľnohospodári vyorávajú z polí cukrovú repu, aby z nej cukrovary následne vyťažili cukor. Hoci sa repná kampaň ešte len začala, už dnes je isté, že repy bude menej než zvyčajne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Slovenský spracovateľský priemysel je najslabšou časťou nášho agropotravinárstva. Opakujú to najvyšší predstavitelia rezortu, poľnohospodári, no aj samotní potravinári. Aktuálne, keď poľnohospodári môžu modernizovať svoje farmy z výzvy 4.1 sú sankcionovaní za to, v akom stave sa nachádza naše potravinárstvo. Hospodári na pôde s tým pritom nič nemajú a nedokážu to ovplyvniť. Chcú len produkovať komodity, v ktorých má Slovensko často problém. Prečo ministerstvo znevýhodňuje časť producentov na úkor druhých, sme sa pokúsili zistiť na konkrétnom príklade.
Slovenské cukrovary zavŕšili proces modernizácie kotolní. Po cukrovare v Trenčianskej Teplej, ktorý do novej technológie investoval už pred niekoľkými rokmi, spustil novú kotolňu aj cukrovar v Seredi. Slovensko sa tak stalo jednou z prvých krajín v Európe, ktorá naplno pri výrobe cukru upustila od spaľovania hnedého uhlia a prešla na modernejšie a ekologickejšie metódy.
Pestovatelia už začali vyberať cukrovú repu a naše dva cukrovary ju spracovávajú na cukor. Informovala o tom v stredu Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Cukrovarnícka kampaň by sa mala skončiť na prelome rokov. Cukrovary odhadujú, že spolu vyrobia 195.000 ton slovenského cukru.
Najkomentovanejšie za 7 dní