Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Cukrová repa: Očakáva sa lepšia úroda, ale horšia cukornatosť

Cukrová repa: Očakáva sa lepšia úroda, ale horšia cukornatosť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - vyorávanie cukrovej repy

Úroda cukrovej repy sa po vlaňajšom prepade ukazuje nateraz v dobrých číslach. Konštatujú to samotní pestovatelia aj cukrovary, ktoré už v týchto dňoch spustia cukrovarnícku kampaň.

Očakávajú sa vyššie úrody ako päťročný priemer

„Úrody cukrovej repy sa v tohtoročnej kampani javia mierne nadpriemerne. Očakávame úrody na úrovni asi 65 – 66 ton z hektára, čo je asi o vyše 10 percent viac, ako v predchádzajúcom roku,“ skonštatoval Peter Závodský, výkonný riaditeľ Zväzu pestovateľov cukrovej repy.

Vlaňajší rok úrodu poznačilo najmä sucho –  úroda dosiahla len asi 56 ton z hektára. Dlhodobý, päťročný priemer, sa pohybuje na úrovni 61 ton z hektára. Aktuálny rok by teda mohol u pestovateľov patriť k úspešnejším.

„Vrásky nám na čelách teraz robí to, že pre výdatné zrážky a vysoké teploty, ktoré sme mali počas augusta, nastúpila cerkospóra, teda choroba listov. Tie toto ochorenie spáli a nastupuje retrovegetácia – teda rast nových listov, ktoré už rastú na úkor cukornatosti. Takže obávame sa, že 16 – percentnú cukornatosť sa nepodarí dosiahnuť. Momentálne vzorkovanie sa pohybuje okolo 14 až 15 percent,“ dodal Robert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy.

Úroda aj obsah cukru

Cukornatosť je dôležitá aj pre cukrovary, ktoré na Slovensku fungujú dva – jeden v Trenčianskej Teplej a druhý v Seredi.

„Pre cukrovar je dôležité, aby mal nielen úrodu, ale aj obsah cukru. To dáva dokopy výsledný efekt. V tomto prípade bude lepšia úroda u buliev, ale očakáva sa horšia cukornatosť. Napriek tomu však úroda tým, že bude nadpriemerná, bude dostatočná na to, aby sme dva naše cukrovary vyťažili,“ vysvetlil Adrián Šedivý, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Seredský cukrovar podľa neho spustí kampaň zajtra (14. septembra 2023).

„Očakávame normálnu dĺžku kampane, okolo 125 až 130 dní, čo je v rámci využiteľnosti našich závodov dostatočné. Nie je vhodné, aby sme mali kampaň príliš dlhú, nakoľko pri dlhodobom skladovaní cukrovej repy by mohli nastať aj straty. Takže sa snažíme o to, aby sme kampaň udržali v optime,“ dodal Šedivý.

Nárast plôch cukrovej repy

O optimum sa snažia poľnohospodári i cukrovary aj pri plochách cukrovej repy. Tie vlani poklesli, tento rok sa však vrátili k vyšším číslam.

„Vlani sme klesli na úroveň asi 19 400 hektárov, oproti plánovaným 22 500 hektárom. Tento rok sa však mnohí pestovatelia, keďže sa pre problémy s ukrajinským dovozom zrútil trh s obilninami, k cukrovej repe opäť vrátili. Takže máme 22 400 hektárov, čo je optimálny stav, ktorý stačí na zabezpečenie slovenskej sebestačnosti,“ dodal Robert Kovács.

Cukor je jedinou potravinou, ktorú na Slovensku stále dokážeme dorobiť do výšky sto percent slovenskej spotreby čisto zo slovenských zdrojov a v slovenských závodoch.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - vyorávanie cukrovej repy

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments