Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Slamové víno sa rysuje ako veľmi dobré

Slamové víno sa rysuje ako veľmi dobré
insert_photoTASR

Vo viniciach dozrel čas na slamové víno. Príjemná suchá a pomerne teplá jeseň tomuto druhu vína praje.

„Oberáme v rámci slamového zberu frankovku modrú. Zbiera sa len do malých debničiek, ukladá sa  len jeden rad, aby sa nepoškodili bobule. Nesmie sa to ani hádzať, lebo sa to bude ešte sušiť,“ uviedol Peter Süttö, pracovník vo vinici.

V Topoľčiankach na slamové víno každoročne oberú asi 6 ton hrozna. Následne putuje na vetranú povalu.

„Tento rok je celkovo veľmi dobrý, nielen na slamové víno. Síce je taká priemerná úroda, ale kvalitatívne je oveľa lepšia, ako vlani. Slnečné teplé jesenné počasie vyhovuje dozrievaniu, a predpoklady na kvalitné víno sú naplnené,“ uviedol hlavný agronóm vinárstva Roman Komárňanský.

Vinárstvo v Topoľčiankach slamový zber robí každoročne. Tradične sa v ňom sústreďuje najmä na frankovku modrú.

„Slamové víno sa však nemusí dorábať len z frankovky. My s ňou však máme dlhé roky dobré skúsenosti. Ale môže to byť aj iná odroda, hoci mala by mať pevnejšiu šupku, aby dlhšie vydržala,“ dodal Komárňanský.

Hrozno obraté v rámci slamového zberu bude visieť na povale najmenej tri mesiace. Musí dosiahnuť zákonom predpísanú cukornatosť – 27 stupňov normalizovaného muštometra.

„Parametre sú zákonom stanovené. Je to minimum, kedy sa to hrozno dá považovať za slamové. Samozrejme, keďže tento ročník je veľmi dobrý a už teraz je cukornatosť asi 23-24 stupňov, bude zrejme aj vyššia, aj cez 30 stupňov. Všetko však závisí aj od toho, aká bude jeseň, pretože hrozno vešiame na prírodne vetranej povale. Takže ak bude jeseň dobrá a trošku teplejšia, aj hrozno sa lepšie usuší, a zas naopak,“ uviedol obchodný riaditeľ vinárstva Samuel Waldner.

Slamové víno patrí k vinárskym špecialitám, rovnako, ako ľadové víno. Vinári z Topoľčianok sa tento rok chystajú aj na ľadový zber, hoci sú s ním čoraz väčšie problémy. Napríklad pred dvomi sezónami sa pre teplé zimné počasie ľadový zber ani neuskutočnil, vlani sa podaril. Tento rok dátum zberu opäť závisí od počasia, teplota v skorých ranných hodinách musí klesnúť na viac ako 8 stupňov pod nulou.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments