Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Vo viniciach to konečne žije

Vo viniciach to konečne žije
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Oproti minulým rokom je vinohradnícka sezóna tento rok posunutá. V týchto dňoch sa však už spotrebitelia konečne dočkali aj pravých slovenských burčiakov. Vo viniciach sa naplno rozbiehajú oberačky. Posun zapríčinilo počasie.

„Tento rok je sezóna posunutá asi o dva týždne, aspoň v našom regióne. Zapríčinilo to počasie a najmä chladná jar, ktorá mala vplyv na vegetáciu. Vyzeralo to horšie, ale počas sezóny sa to podarilo trochu dobehnúť a oproti vlaňajšku sme posunutí o 10-12 dní,“ vysvetlil vinársky technik vinárstva Predium vo Vrábľoch Jozef Záhorský.

Posun sa prejavil naprieč celým Slovenskom. Zbery sa naplno rozbehli už aj vo viniciach nášho najväčšieho vinárstva.

„Už sme sa rozbehli, Irsai Oliver už máme za sebou, burčiaky sa v plnom prúde pijú, ľuďom chutia. Tento rok nám vychádza krásny pomer cukru a kyselín, takže zatiaľ to vyzerá na dobrý rok,“ vyjadril sa výrobný riaditeľ z Topoľčianok Miloš Ševčík.

Úroda by mala byť kvantitou podobná tej minulej, v kvalite by ju mohla prekonať.

„Historicky sú vždy v desaťročí 3-4 ročníky veľmi dobré a 2-3 sú slabšie. Veríme, že tento rok bude patriť k lepším,“  skonštatoval Ševčík.

Aj vo Vrábľoch dúfajú, že najhoršie v tejto sezóne už majú za sebou.

„Nás trochu potrápil aj ľadovec začiatkom júla. Vo vinici vo Vrábľoch nám zobral asi 20 percent úrody, ale našťastie to bolo ešte pred mäknutím bobuliek, takže zaschli a nezačalo to hniť. Takže v podstate to ešte celkom dobre dopadlo. Napriek tomu sa úroda u nás ukazuje veľmi dobre,“ dodal Záhorský.

Na to, aby sezóna dobre dopadla, potrebujú aktuálne vinári suché a teplé počasie s chladnejšími nocami. Vlani sa totiž úroda ukazovala tiež v dobrom svetle, výsledok pokazili práve jesenné dažde, ktoré sa podpísali na tom, že sa takzvané veľké červené vína u mnohých vinárov nepodarilo dorobiť.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments