V uplynulých rokoch vychádzali do viníc zberači už aj v polovici augusta. Horúce letá priniesli posun sezón, tá tohtoročná sa však vrátila do starých koľají. Aj v minulosti boli totiž zbery typickejšie skôr pre prelom augusta a septembra, ako pre obdobie prichádzajúce o mesiac skôr. Kampaň 2023 sa tak začína naplno rozbiehať najmä v týchto dňoch.
Údaje o energetickej hodnote, kalóriách či podrobnosti o obsahu soli alebo nenasýtených mastných kyselín sa bežne nachádzajú na drvivej väčšine potravín či nápojov. Víno má v tomto smere zatiaľ výnimku – avšak už nie nadlho. Už v decembri budú musieť uvádzať vinári podrobnejšie údaje o výživových hodnotách vína. Nové pravidlá vychádzajú z európskych inštitúcií.
V uplynulých rokoch sa do projektov reštrukturalizácie a konverzie vinohradov zapojilo viacero vinohradníkov a vinárov. Obnova viníc je nutná pre zlepšenie kvality aj kvantity úrody. Tá s pribúdajúcimi rokmi klesá a produkcia v obnovenom vinohrade tak môže byť násobne vyššia, ako v starých viniciach. Hoci vinohradníctvo chceme na Slovensku udržať, v najbližších rokoch sa s projektami reštrukturalizácie viníc zrejme tak často nestretneme – v aktuálnom období sa totiž s ich podporou ráta len veľmi obmedzene.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky 28 štátnych vyznamenaní osobnostiam histórie, vedy, spoločenského a kultúrneho života. Medzi vyznamenanými osobnosťami je aj odborník na vinohradníctvo a vinárstvo. Na pozvanie prezidentky sa na ceremónii zúčastnili aj Miloš Zeman, prezident Českej republiky, Andrzej Duda, prezident Poľska a Alexander Van der Bellen, prezident Rakúska.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska odhaduje, že sa v najbližšom päťročnom období u nás vyklčuje zhruba dvetisíc hektárov vinohradov. Okrem pandémie sa vinárov výrazne dotkol nárast cien energií. Pestovatelia a spracovatelia hrozna na dnešnej tlačovej konferencii ministerstvu pôdohospodárstva vytkli dlhodobo nedostatočnú podporu sektora, obrovskú administratívnu záťaž aj nastavenie strategického plánu, ktorý určí smerovanie poľnohospodárstva v najbližších rokoch.
Celé mesiace zatvorené reštaurácie, hotely či pohostinstvá a ďalšie týždne ich fungovania len s obmedzeniami – aj to sa podpísalo na problémoch s odbytom slovenského vína. Mnohé prevádzky ho dodnes nenakupujú, pretože majú stále staré zásoby. Vinárom sa tak cesta na trh skomplikovala a jediným kanálom zostali obchodné reťazce.
O peniaze na rozvoj a podporu vinohradov je na Slovensku v uplynulých rokoch vysoký záujem. Aj to je dôvodom, prečo sa niektorí vinohradníci dostávajú do ekonomickej tiesne. Čerpali totiž dotácie od štátu na reštrukturalizáciu vinohradov – a po získaní peňazí zistili, že suma je asi o tretinu nižšia, ako sa javila pri podpise zmluvy pred samotnou výsadbou.
Po mesiacoch nepriaznivých klimatických podmienok očakávajú kľúčoví producenti vína v južnej Európe podstatne horšie úrody. Traja najväčší producenti Taliansko, Francúzsko a Španielsko by podľa posledných odhadov mali v súčasnej sezóne 2021/2022 vyprodukovať mierne nad 117 miliónov hektolitrov vína. To je takmer o pätinu menej než v sezóne 2020/2021.
V Amerike a Austrálii je trendom, na ktorý sa poľnohospodárski producenti vo veľkom spoliehajú, v Európe ho využívajú hlavne vo Francúzsku, v Španielsku a Taliansku a na Slovensku je zatiaľ v opatrných a skromných začiatkoch – precízne vinohradníctvo. Tento štýl hospodárenia dokáže priniesť veľký efekt, podmienkou sú však nemalé investície do technologického vybavenia. Napriek tomu sa odborníci aj poľnohospodári zhodujú, že precíznemu vinohradníctvu patrí budúcnosť.
Najkomentovanejšie za 7 dní