Tento rok potravinárom pôjde na stabilizáciu situácie spolu 18 miliónov eur, z toho pekárom 3,5 milióna eur. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v reakcii na kritiku agrorezortu zo strany predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milana Lapšanského.
Za návrat k tradíciám a potravinárstvu sú vďační starým rodičom. Dedo Jozef Ňaňo bol vychýrený mäsiar, babka Cilka zas pekárka, a práve po nej pomenovali kachľovú pec, v ktorej vypekajú pekárenské výrobky, aj podľa starých tradičných receptúr. Bez kvalitných lokálnych vstupov a poctivého remesla, by však ďaleko nezašli. Vnúčatá dnes vedú úspešnú rodinnú prevádzku pekáreň a mäsovýrobu „U Ňaňa“ v Ivachnovej.
Stovky pekární žiadajú vládu, aby nemenila zákon o neprimeraných podmienkach v obchode. Je to podľa nich jediná legislatíva, ktorá chráni slovenských výrobcov pred nekalými obchodnými praktikami. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Slovenskí pekári sú rozhorčení a za zachovanie legislatívy sú ochotní tvrdo bojovať.
V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40 – 50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku.
Máme historicky najnižšiu spotrebu chleba na jedného obyvateľa. Podľa údajov Štatistického úradu SR jeden Slovák v roku 2018 skonzumoval 34,5 kilogramu chleba, pričom na prelome milénia, v roku 2000, bola spotreba na jedného človeka vyše 50 kilogramov. V osemdesiatych rokoch minulého storočia to bolo dokonca okolo 70 kilogramov, čiže oproti súčasnosti je pokles až dvojnásobný.
Najkomentovanejšie za 7 dní