Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jar LEFT
Branding VUB 2019 Jar RIGHT
Branding VUB 2019 Jar TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Legislatíva Z domova

Pekári vítajú prijatie novely zákona o cenách

chat_bubbleKomentáre: 1 visibilityZobrazenia: 186
UniCredit Bank 2018

Pekári vítajú fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu. Uviedla to predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová, v reakcii na novelu zákona o cenách schválenú parlamentom.

Slovenskí pekári podľa nej hovoria o malom víťazstve. Národná rada SR schválila poslaneckú novelu zákona o cenách, ktorá sa zrodila z iniciatívy predsedu výboru pre pôdohospodárstvo Petra Antala (Most-Híd). Na základe nej získalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR kompetenciu záväzne stanovovať ekonomicky oprávnené náklady na určené druhy potravín, čím sa zabráni ich predaju pod výrobné náklady. Upravené znenie zákona má začať platiť už v máji tohto roka.

Pekári: Obchodníci budú musieť o zákazníka zabojovať aj inak, ako len tvrdým tlakom na dodávateľov

„Od roku 2015 sme pravidelne volali po aktualizácii tohto zákona a sme radi, že novela bola schválená. Pekári sa totiž pri rokovaniach prevažne so zahraničnými obchodnými reťazcami dlhodobo stretávajú s ignorovaním svojich výrobných nákladov a pre zaistenie odbytu často pod tlakom pristupujú pri predaji základných pekárenských výrobkov, tradičného rožka a chleba, na také cenové podmienky, ktoré nepokrývajú ani náklady na ich výrobu. Preto vítame fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu,“ zdôraznila Lopúchová.

Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov podľa nej môže čiastočne potlačiť zneužívanie dominantného postavenia reťazcov na trhu. Podľa pekárov taktiež zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabraňuje odlišným nákupným cenám u obchodníkov. Obchodníci tak budú musieť o zákazníka zabojovať aj inak, ako len tvrdým tlakom na svojich dodávateľov v podobe zníženia odkupných cien.

Pekári dávajú našu legislatívu za vzor aj pre ostatné krajiny v rámci EÚ

„Ekonomicky oprávnené náklady boli naposledy aktualizované v roku 2017, avšak ich analýza sa zrodila z iniciatívy Únie priemyselných pekárov a výsledný dokument, napriek tomu, že bol vypracovaný Výskumným ústavom ekonomiky poľnohospodárstva a pôdohospodárstva, nemal všeobecne záväzný charakter. Oficiálne a záväzné určenie ekonomicky oprávnených nákladov môže zásadným spôsobom zlepšiť postavenie potravinárov v potravinovom reťazci, keďže dohoda o cene pod ekonomicky oprávnenými nákladmi je v zmysle nového zákona o neprimeraných podmienkach výslovne zakázaná a je považovaná za nekalú obchodnú praktiku,“ dodala Lopúchová.

Podľa pekárov sú oba právne predpisy, a to novela zákona o cenách v spojení s nedávno prijatým zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami s rovnakým dátumom účinnosti od 1. mája 2019 vzorom aj pre ostatné krajiny v rámci EÚ, ktoré to so zlepšením postavenia potravinárov v potravinovom reťazci myslia skutočne vážne.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1331 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

1 komentár

  1. Kovalčík Maroš
    10. apríla 2019

    „Konečne je to tu“ … Skvelá správa aj pre prvovýrobu mlieka ? Dosť bolo živorenia ? Kedy budú určené oprávnené výrobné náklady pri výrobe mlieka ? Ak tento zákon je dosť dobrý pre pekárov mohol by pomôcť aj prvovýrobe mlieka …

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.