Jeseň je tradične štartom cukrovarníckej kampane. Ani tá tohtoročná sa nevyhla problémom súvisiacim s počasím. Na jednej strane ťažkosti spôsobujú dažde, ktoré bránia pravidelnému vyorávania podľa potrieb cukrovarov, na druhej strane problémy spôsobili aj horúčavy a nedostatok vlahy. To všetko sa podpísalo pod kvalitu cukrovej repy.
Aj po náročnejšej a nie úplne ideálnej vlaňajšej sezóne zostávajú plochy cukrovej repy na Slovensku stabilné. Sezóna 2023 priniesla pre pestovateľov aj spracovateľov pomerne dosť problémov s počasím aj chorobami. Napriek tomu sa podarilo vyprodukovať dostatok cukru do plnej sebestačnosti. S rovnakým cieľom idú producenti aj do aktuálnej sezóny.
Začala sa repná kampaň, poľnohospodári vyorávajú z polí cukrovú repu, aby z nej cukrovary následne vyťažili cukor. Hoci sa repná kampaň ešte len začala, už dnes je isté, že repy bude menej než zvyčajne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Slovenský spracovateľský priemysel je najslabšou časťou nášho agropotravinárstva. Opakujú to najvyšší predstavitelia rezortu, poľnohospodári, no aj samotní potravinári. Aktuálne, keď poľnohospodári môžu modernizovať svoje farmy z výzvy 4.1 sú sankcionovaní za to, v akom stave sa nachádza naše potravinárstvo. Hospodári na pôde s tým pritom nič nemajú a nedokážu to ovplyvniť. Chcú len produkovať komodity, v ktorých má Slovensko často problém. Prečo ministerstvo znevýhodňuje časť producentov na úkor druhých, sme sa pokúsili zistiť na konkrétnom príklade.
Slovenské cukrovary zavŕšili proces modernizácie kotolní. Po cukrovare v Trenčianskej Teplej, ktorý do novej technológie investoval už pred niekoľkými rokmi, spustil novú kotolňu aj cukrovar v Seredi. Slovensko sa tak stalo jednou z prvých krajín v Európe, ktorá naplno pri výrobe cukru upustila od spaľovania hnedého uhlia a prešla na modernejšie a ekologickejšie metódy.
Pestovatelia už začali vyberať cukrovú repu a naše dva cukrovary ju spracovávajú na cukor. Informovala o tom v stredu Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Cukrovarnícka kampaň by sa mala skončiť na prelome rokov. Cukrovary odhadujú, že spolu vyrobia 195.000 ton slovenského cukru.
Výroba cukru bude na Slovensku ekologickejšia ako doposiaľ. Prispeje k tomu výstavba novej kotolne v Slovenských cukrovaroch v Seredi. Dosiaľ využívajú kotolňu na hnedé uhlie stojacu v susednom areáli. Vznikla v roku 1962. V roku 2021 by ju však mala nahradiť nová technológia využívajúca zemný plyn a bioplyn. Investícia dosiahne 6 miliónov eur, štát ani eurofondy k nej neprispejú.
Najkomentovanejšie za 7 dní