Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova

Slovenské cukrovary v Seredi znížili výmeru cukrovej repy, aby uchovali kvalitu

Slovenské cukrovary v Seredi znížili výmeru cukrovej repy, aby uchovali kvalitu
insert_photoTASR

Aj po náročnejšej a nie úplne ideálnej vlaňajšej sezóne zostávajú plochy cukrovej repy na Slovensku stabilné. Sezóna 2023 priniesla pre pestovateľov aj spracovateľov pomerne dosť problémov s počasím aj chorobami. Napriek tomu sa podarilo vyprodukovať dostatok cukru do plnej sebestačnosti. S rovnakým cieľom idú producenti aj do aktuálnej sezóny.

„Je pravdou, že Slovenské cukrovary výmeru cukrovej repy mierne znížili, kdežto kolegovia z Považského cukru v Trenčianskej Teplej mierne zvýšili. Takže v konečnom dôsledku to pre Slovensko znamená stabilnú výmeru cukrovej repy, a tým pádom aj výrobu, ktorá bude v objeme kolidovať s úplnou sebestačnosťou,“ skonštatoval Adrián Šedivý zo Slovenských cukrovarov v Seredi.

Práve udržanie sebestačnosti patrí k prioritám cukrovarníckeho sektora aj pre tento či ďalšie roky.

„Plochy sú teraz stabilné a môžem povedať, že o pestovanie bol tento rok veľmi veľký záujem. Samozrejme, pred pár rokmi to bolo inak. Našťastie sa z cukrovej repy stala v posledných rokoch pomerne lukratívna plodina. Pre nás je zásadné udržať tieto plochy, pretože by nebolo vhodné cukrovú repu dovážať nielen z hľadiska ekonomického, ale aj  hľadiska udržateľnosti pre životné prostredie,“ uviedol Michal Abelovič z Považského cukru, ktorý je zároveň aj predsedom Slovenského cukrovarníckeho spolku.

Zatiaľ sa oplatí

Dobrú ekonomiku pestovania potvrdzujú aj agropodniky, ktoré cukrovej repe dávajú na svojich plochách priestor. Po rokoch sa k tejto plodine opäť vrátil aj Vysokoškolský poľnohospodársky podnik SPU v Nitre.

„A to aj preto, že pestovanie je ekonomicky rentabilné,“ povedal zástupca podniku Jakub Mankovecký.

Poľnohospodárske družstvo v Hôrke nad Váhom sa pestovaniu cukrovej repy venuje už viacero rokov.

„Máme okolo 50 hektárov cukrovej repy, keďže nemáme viac vhodných parciel na jej pestovanie. U nás v oblasti je veľa štrkových pôd, ktoré rýchlo vysychajú a cukrová repa by tam nemala dobrý výsledok. Vo všeobecnosti aj tam, kde ju pestujeme, dosahujeme asi 60 až 70 ton z hektára, nie viac,“ vysvetlil Peter Matejovič, podpredseda predstavenstva PD Hôrka nad Váhom.

Družstvo má cukrovú repu zazmluvnenú s cukrovarom v Trenčianskej Teplej.

„Pre poľnohospodára je to dobrá plodina, pretože už keď sejeme vieme, za koľko ju budeme predávať. Finančné toky sú dobré a vieme presne, kedy a koľko peňazí dostaneme. Samotná cena je v súčasnosti veľmi dobrá aj pri úrodách, ktoré dosahujeme my. Ak by však došlo k zníženiu, že by klesla pod 40 eur za tonu, už by to bolo ťažšie a zrejme aj nerentabilné,“ dodal Matejovič.

Výkyvy cien na trhoch

Keďže ceny majú naši pestovatelia zazmluvnené s cukrovarmi dopredu, výkyvy v cenách cukru na svetových trhoch na ne vplyv nemajú. Za uplynulé mesiace pritom cena na burzách klesala. Oproti novembru je nižšia približne o tretinu. Dôvodom je to, že vo svete sa tento rok očakáva prebytok cukru najmä z Brazílie, kde sa ukazuje rekordná úroda, a teda aj produkcia cukru. Už aprílové čísla podľa analytikov ukazujú nárast tamojšej produkcie o asi 80 percent v porovnaní s minulým rokom. V budúcom roku sa navyše očakáva rast produkcie aj v Indii. Prejaviť by sa to malo pravdepodobne v druhom polroku 2025.

„Stabilizácia cien je z môjho pohľadu jednoznačne prvoradá. Neočakával by som však výrazný prepad cien, skôr to vidím na stabilizáciu na súčasných úrovniach. Aj pre pestovateľov je dôležité zachovať si ekonomiku a rentabilitu, nemá zmysel cukor neúmerne zlacňovať, lebo by to mohlo poškodiť celú vertikálu a dodávateľský reťazec,“ vyjadril sa Adrián Šedivý.

Cukrová vertikála je plne fungujúca v rámci slovenského potravinárskeho priemyslu.

„Zásadné zostáva to, aby tak, ako v súčasnej spoločnej poľnohospodárskej politike, tak aj v novej na roky 2028 až 2034, ktorá sa na úrovni Eurokomisie začína formulovať, boli zachované podpory. Je dôležité, aby cukrová repa zostala podporená z viazaných platieb a aby celý sektor a celá cukrová vertikála cítila podporu,“ dodal Michal Abelovič.

Sezóna zatiaľ vyzerá dobre

Vlaňajšia sezóna sa na jar ukazovala v dobrom svetle, skončila sa však horšie, ako sa očakávalo. Cukrovú repu postihli škodcovia, choroby aj nepriazeň počasia. Problémy boli najmä s vyorávaním vo výrazne daždivom počasí.

„Najprv bol problém so spracovaním repy, ktorá bola napadnutá stolburom, spôsobujúcim rýchlu kazivosť. Aj preto sme začiatkom kampane vyorávali len repu, ktorá šla priamo na spracovanie, aby sa netvorili veľké zásoby, a to pribrzďovalo celkovú vyorávku. Následné výkyvy počasia, keď nám v novembri a začiatkom decembra spadlo aj 300 mm zrážok, čo nebýva zvykom, spôsobili zastavenie vyorávky. Preto sme museli vyorávať aj v januári, kedy došli mrazy, neskôr odmäk, a to všetko malo negatívny vplyv na kapacitu spracovania aj kvalitu samotnej repy. Horšiu kvalitu repy sme spracovávali pomalšie, kampaň sa naťahovala. Aj toto bolo dôvodom, prečo sme ako cukrovar v Seredi mierne znížili výmeru cukrovej repy pre tento rok, aby sme si uchovali kvalitu a zabránili ďalšej nezmyselne dlhej kampani, ktorá nás následne vytrestá horšou kvalitou repy,“ skonštatoval Adrián Šedivý.

Hoci počasie prináša rôzne výkyvy aj tento rok, zatiaľ sa na poliach porasty javia v dobrom svetle.

„Aj u nás, ale aj inde na Slovensku, čo som mal možnosť vidieť, vyzerá cukrová repa zatiaľ veľmi dobre. Pokiaľ nedôjde k  nepredvídaným poveternostným udalostiam, môže to byť, aj v rámci stále dobrej ceny, zaujímavá plodina pre tento rok,“ uviedol Peter Matejovič z PD Hôrka nad Váhom.

Predpovedanie úrody aj samotnej produkcie je však podľa pestovateľov aj cukrovarov predčasné. Kľúčovými mesiacmi budú júl a august, kedy býva cukrová repa stresovaná suchom, a jesenné mesiace, kedy počas vyorávky producenti potrebujú stabilné a nie príliš mokré počasie.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments