Slovenskí ovocinári začali aj v tomto roku bojovať s jarnými prízemnými mrazmi. Silné mrazy na konci marca meteorológovia avizovali v predstihu, a tak sa na ne mohli naši pestovatelia dostatočne pripraviť. V mnohých ovocných sadoch bolo preto počas noci rušno. Profesionálni pestovatelia vynaložili maximálne úsilie, aby pre spotrebiteľov zachránili čo najväčšie množstvo budúcej úrody.
Zeleninári, ovocinári, zemiakari, vinohradníci a vinári už niekoľko rokov poukazujú na slabý záujem štátu o oblasť špeciálnej rastlinnej výroby. Od ministerstva pôdohospodárstva očakávajú, že bude oveľa aktívnejšie presadzovať naplnenie Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2020 – 2024, ktoré hovorí o zvýšení potravinovej sebestačnosti a nastavení spravodlivého systému podpôr v poľnohospodárstve.
Zriadenie Inštitútu sezónnej práce, ktorý pred pár dňami ohlásili ministerstvá práce a financií, našiel pozitívnu odozvu naprieč celým spektrom pestovateľov. Na projekt vyčlenil štát 12 miliónov eur, z ktorých bude dotovať odvody pre brigádnikov, ktorí sa zamestnajú u zeleninárov, ovocinárov či vinohradníkov. Nulové odvodové zaťaženie však získajú len v prípade, že boli na Úrade práce evidovaní aspoň tri mesiace.
Najkomentovanejšie za 7 dní