Na medicíne si obľúbil biochémiu, zvykol si na biely plášť a prísne hygienické nároky pri práci. Hoci zmenil odbor, biochémia ho aj po rokoch stále baví, občas si oblečie aj biely plášť a hygiena je stále alfou-omegou. Marián Šolty vedie Levické mliekárne a je dôležitým hlasom slovenských mliekarov a potravinárov doma aj vo svete.
Meteorológovia pravidelne informujú o prepisovaní teplotných rekordov. Čoraz častejšie zažívame dlhé obdobia bez zrážok, mierne – až Stredomorské zimy, prípadne neskoré jarné mrazy, ktoré pravidelne skúšajú pripravenosť našich ovocinárov či pestovateľov cukrovej repy. Dosah klimatickej zmeny na Slovensku je výrazný a žiadny poľnohospodár, ktorý pracuje pod holým nebom ju nespochybňuje. Snaží sa jej prispôsobiť. A tak sme svedkami postupov, ktoré by boli pred tridsiatimi či štyridsiatimi rokmi nepredstaviteľné.
Celosvetová pandémia koronavírusu a vojna za našimi hranicami spustili alebo sa výrazne podieľajú za následkami vysokého nárastu cien a často výrazných oneskorení dodacích dôb objednaných tovarov. Faktory, ktoré svet stavajú do neistoty a ktoré rozkrútili koleso inflácie na úrovne, ktoré na Slovensku nepoznáme viac ako 20 rokov a vo vyspelých štátoch ešte dlhšie, nie sú v prospech ekonomiky.
Neisté časy prinášajú aj prehodnotenie našich priorít alebo dokonca až úplnú zmenu hodnotového rebríčka. Do popredia sa dostávajú úvahy o stabilite a istote. Banka, ktorú už roky reprezentujem, to, samozrejme, vníma. Poľnohospodárstvo a potravinárstvo sme vo VÚB Banke už na jar počas prvej vlny pandémie koronavírusu označili za strategické odvetvie, na ktoré nesmie mať vplyv sprísňovanie úverových podmienok.
Portál poľnoinfo.sk oslovil štyri popredné finančné inštitúcie v agrosektore, aby sa u ich predstaviteľov informoval, ako COVID-19 zmenil ich pohľad na financovanie poľnohospodárstva. Predstaviteľom lízingovej spoločnosti a troch bánk boli zaslané rovnaké otázky s tým, že odpovede majú byť stručné a výstižné.
Najkomentovanejšie za 7 dní