S bielou plesňou na povrchu, eidamské, parené, hrudkové, ementálske, plesňové so zelenou plesňou v ceste, tavené či veľmi tvrdé. Jednoducho syry. Pre labužníkov obrovská ponuka chutí, pre výrobcov nespočetné množstvo príležitostí, ako zaujať každého spotrebiteľa. Niektorý hľadá tradičné, iný regionálne, ďalší nepoznané a scestovaný napríklad exotické. Mnohí prvovýrobcovia mlieka na tento trend zareagovali a vybrali sa aj formou jeho spracovania. Ponúkajú svoje syrové originály a snažia sa získať nového zákazníka. Už roky im pomáha Karol Herian. Dlhoročný mliekarenský odborník, ktorému v týchto dňoch vyšla publikácia Výroba syrov – Príručka pre malovýrobcov a priateľov syra.
Česká farma Milknatur z okolie Plzne spracováva vo svojej mliekarni takmer 40-percent dennej produkcie mlieka. Balené mlieko a kyslomliečne výrobky dováža do Prahy internetovému obchodu Rohlík.cz, obchodným reťazcom Globus, Penny Market, farmárskym obchodom aj školám. Farma pritom začínala v roku 2011 len s mliekomatmi, povedal podpredseda predstavenstva Pavel Šrámek.
Najkomentovanejšie za 7 dní