Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jar LEFT
Branding VUB 2020 Jar RIGHT
Branding VUB 2020 Jar TOP
Článok dňa Potravinárstvo Z domova

Zamestnanci cestovného ruchu hádžu potravinárom záchranné koleso

chat_bubbleKomentáre: 1 visibilityZobrazenia: 471

Potravinári sa už teraz stretávajú s výpadkami zamestnancov vo výrobe. Dôvody sú rôzne. Karanténa, čerpanie OČR, alebo bežná práceneschopnosť. Požiadavky obchodných reťazcov na dodávky potravín už pritom niekoľko týždňov rastú.

Výpadky zamestnancov nad 20 percent sú kritické

„Potravinárska komora Slovenska, Únia potravinárov Slovenska a Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska pripravili projekt s názvom Pomôžme si navzájom. Ten obsahuje spoločne zdieľaný súbor, kde budú môcť potravinárske podniky vpisovať počet chýbajúcich pracovníkov a na druhej strane prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií dostupných zamestnancov,“ informuje Stanislav Voskár, predseda Únie potravinárov Slovenska.

Na spustenie systému nedočkavo čakajú aj spracovatelia mlieka, členovia Slovenského mliekarenského zväzu.

„V mliekarňach sa množia výpadky zamestnancov, ktoré v niektorých prípadoch presahujú 20 percent. To je kritický moment na prijatie novej pracovnej sily, aby nedošlo k znižovaniu produkcie a následne nižším dodávkam mliekarenských výrobkov  obchodným reťazcom,“ hovorí Stanislav Voskár, ktorý zastupuje aj spracovateľov mlieka prostredníctvom Slovenského mliekarenského zväzu.

Prvou mliekarňou, ktorá hľadá 40 zamestnancov so zdravotným preukazom cez projekt „Pomôžme si navzájom“ je spracovateľ na strednom Slovensku.

Aj keď sa systém len rozbieha, svoju ponuku voľnej pracovnej sily už zverejnili hotely po celom Slovensku. Celkovo ponúkajú 150 zamestnancov.

„Hotely a reštaurácie, ktoré sú po celom Slovensku, môžu výrazne pomôcť potravinárom. Stačí keď vyplnia tabuľku, v ktorej uvedú koľko zamestnancov majú k dispozícii so zdravotným preukazom a koľko bez,“ informuje Stanislav Voskár.

Veria, že oslovia aj študentov

Ponuka obsahuje aj kontaktné údaje, na základe ktorých sa môžu obe strany dohodnúť. Z právneho hľadiska je vzťah zamestnanca a podniku vyriešený cez Dohodu o dočasnom pridelení zamestnanca.

„Vyslaný pracovník je stále zamestnancom zariadenia cestovného ruchu a výplatu mu platí jeho zamestnávateľ. Tomu mzdu refunduje potravinár,  u ktorého v krízovej situácii bude pracovať.“ vysvetľuje Stanislav Voskár.

Ten verí, že oslovia nielen zamestnancov cestovného ruchu, ale aj študentov stredných a vysokých škôl potravinárskeho zamerania.

Všetkým záujemcom o projekt poskytnú podrobné informácie na kontaktných číslach Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska, Únie potravinárov Slovenska alebo všetkých profesných potravinárskych združeniach.

Myslíte si, že iniciatíva potravinárov a hotelierov môže pomôcť plynulej výrobe potravín?

Autor článku: Slovenské mlieko
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1496 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

1 komentár

  1. Martin
    22. marca 2020

    Určite vítam takúto iniciatívu a výpomoc, ktorú však budeme potrebovať ešte v ďalších mesiacoch či rokoch, medzi všetkými odvetviami nášho národného hospodárstva. Čakajú nás neľahké časy, a preto sa budeme musieť naozaj spájať na všetkých úrovniach a držať spolu ako štát. Budeme sa musieť navzájom podporovať v nákupoch slovenských potravín, tovarov a služieb, aby sa naša ekonomika pozviechala.

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.