Keď Matthias Krön zo Salzburgu navštívil Taiwan v roku 1999, servírovali mu na raňajky namiesto kravského, teplé sójové mlieko, ktoré mu mimoriadne chutilo. „Začal som sa pýtať, že prečo dávame sóju jesť zvieratám, keď by sme ju mohli konzumovať priamo,“ povedal počas stretnutia s novinármi v Belej neďaleko Štúrova.
Polia v chotári okolo Mužle v okrese Nové Zámky sú ešte na konci septembra pokryté bio sójou. Čochvíľa ju začnú zberať pre potreby výroby tofu. Zasiali ju v polovici mája priamo do rastlinných zvyškov po medziplodinách. Družstvo agropodnikateľov (DAP) Mužla patrí k najväčším pestovateľom bio sóje na Slovensku.
Od hospodárenia na pôdach, ktoré sa nachádzajú v okrajovej časti repnej oblasti, až po takmer horské podmienky, ktoré síce nedefinuje vysoká nadmorská výška, ale ťažké a kyslé pôdy. Taký je východoslovenský región v ktorom hospodári ORAGRO-V. Rôznorodosť kvality pôdy a samotných podmienok hospodárenia vyplýva zo značnej vzdialenosti medzi jednotlivými parcelami. Najvzdialenejšie sú od seba takmer 60-kilometrov.
Najkomentovanejšie za 7 dní