Odvodová úľava pre potravinárske podniky sa od 1. júla stane už len históriou. Slovenskí potravinári tak prídu o jedinú významnú formu pomoci, na ktorú za ostatné obdobie mali nárok. Bez podporných mechanizmov prijatých zo strany štátu v čo najkratšom čase slovenskí potravinári nebudú vedieť dlhodobo garantovať výrobu potravín bez navyšovania výrobných nákladov. Uviedli to na brífingu predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa predĺži do 30. júna 2024. Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa rozšíri taktiež. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.
Slovenskí prvovýrobcovia dopestujú každý rok okolo 50-tisíc ton jabĺk. Je to len časť slovenskej spotreby, zvyšok sa dováža najmä z Poľska, Maďarka a Českej republiky. Producenti do roka 2019 vstupovali s prebytkami jabĺk, čo spôsobilo, že až do marca bola produkcia stratová. Až teraz začínajú produkovať mierny zisk.
Najkomentovanejšie za 7 dní