Hlavným dôvodom, prečo sa majú poľnohospodári združovať je zlepšenie vyjednávacej schopnosti a tým získanie čo najlepšej ceny za svoju produkciu. Uviedol to Anton Pecár, predseda Odbytového družstva západ v podcaste portálu poľnoinfo.sk. V rozhovore s Jurajom Hubom sa dozviete aj to, ako dokázala ich odbytovka strojnásobiť predávanú produkciu, či do budúcnosti pôjdu napríklad cestou výstavby vlastnej kafilérie alebo do akej miery využijú sektorové intervencie, ktoré od budúceho roka podporia z európskych zdrojov spoločný predaj produkcie poľnohospodármi.
Na Slovensku zostali pri pestovaní ovocia, zeleniny, alebo zemiakov najmä špecializované spoločnosti. Majú dobre zvládnutú ekonomiku a optimálnu štruktúru výroby. Sú to zväčša stredné a väčšie subjekty a podarilo sa im to, čo v iných odvetviach poľnohospodárstva ide len veľmi ťažko. Produkty predávajú spoločne so svojou konkurenciou cez vlastné odbytové organizácie. Tie dokážu byť s väčším objemom výroby vyrovnanejším partnerom pri komunikácii s obchodnými reťazcami.
Najkomentovanejšie za 7 dní