Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Rozhýbali obchod so slovenským ovocím a zeleninou. Zostanú dnes bez peňazí?

Rozhýbali obchod so slovenským ovocím a zeleninou. Zostanú dnes bez peňazí?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na Slovensku zostali pri pestovaní ovocia, zeleniny, alebo zemiakov najmä špecializované spoločnosti. Majú dobre zvládnutú ekonomiku a optimálnu štruktúru výroby. Sú to zväčša stredné a väčšie subjekty a podarilo sa im to, čo v iných odvetviach poľnohospodárstva ide len veľmi ťažko. Produkty predávajú spoločne so svojou konkurenciou cez vlastné odbytové organizácie. Tie dokážu byť s väčším objemom výroby vyrovnanejším partnerom pri komunikácii s obchodnými reťazcami.

Na Slovensku dlhodobo fungujú dve odbytové organizácie, ktoré združujú ovocinárov – SK Fruit a Bonum. Družstvá Zeleninárska, Ovozela a Greencoop  sa orientujú na zeleninu a zemiaky. Všetkých päť odbytových organizácií je uznaných Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a tvoria operačné programy zamerané na rozvoj svojich činností.

„Odbytové organizácie plnia svoje operačné programy za účelom zlepšenia kvality výrobkov, ich propagácie, ekologizácie alebo rozvoja inovácií,“ hovorí Michal Šula, podpredseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska.

Stanovený kľúč bol dobrý z hľadiska motivácie

V roku 2018 stratili odbytové organizácie možnosť čerpať prostriedky z vnútroštátnej pomoci, ktoré boli Slovensku čiastočne refundované z európskych fondov.

„Dôvodom je, že všetky odbytové organizácie pôsobia na západnom Slovensku, kde sa tak dosiahla viac ako 20-percentná organizovanosť trhu. Veríme, že predstavitelia ministerstva sa do realizácie nového strategického plánu pokúsia o zrušenie rozdelenia na tri regióny. Pomohlo by nám, ak by sa Slovensko posudzovalo ako jeden región,“ hovorí Juraj Mačaj, šéf odbytovej organizácie Zeleninárska, ktorá združuje siedmych pestovateľov a viac ako 11-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Vnútroštátna pomoc pre odbytové organizácie bola do roku 2018 určená na základe percenta z produkcie.

„Tento stanovený kľúč bol výborný z hľadiska motivácie zvyšovať objem produkcie a umiestňovať ho na trh,“ hovorí Oliver Šiatkovský z Poľnohospodárskeho výrobno-obchodného družstva Madunice, ktoré sa orientuje aj na produkciu cibule, alebo jahôd.

Pestovatelia prácnych plodín poukazujú na to, že odvetvie špeciálnej rastlinnej výroby dosahuje najnižšiu podporu na tržby z vlastnej výroby a to, podľa ich prepočtov, iba 13-percent. Situáciu, keď organizácie výrobcov zostanú bez podpory preto považujú za vážnu.

Odbytové organizácie za dobu svojej existencie výrazne posunuli špeciálnu rastlinnú výrobu

„Veríme, že ministerstvo pôdohospodárstva zabezpečí podporu činnosti odbytových organizácii formou notifikácie vnútroštátnej pomoci aj za cenu, že Slovensko nebude mať možnosť si vynaložené prostriedky refundovať. Pre nás je táto otázka kľúčová, lebo odbytové organizácie za dobu svojej existencie výrazne posunuli špeciálnu rastlinnú výrobu u nás. Slovenské ovocie a zelenina sa čoraz častejšie dostávajú na pulty obchodných reťazcov. Spoločná značka, pod ktorou sa skrýva široký sortiment produktov nám pomáha aj pri realizácii exportných aktivít. Prioritný je pre nás ale domáci spotrebiteľ. A ten už pozná, že pod logami jednotlivých odbytových organizácií sa u skrývajú kvalitné slovenské potraviny,“ hovorí Juraj Mačaj.

Ak by Slovensko chcelo pokračovať v podpore odbytových družstiev aj s podporou konzumných zemiakov, dosiahla by vnútroštátna pomoc výšku 2,5 až 3-milióny eur ročne.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments