Ceny sladovníckeho jačmeňa vzrástli medziročne o viac ako tretinu. Ceny zároveň dosahujú jedny z najvyšších úrovní. Sladovnícky jačmeň, dlhodobo známy ako cenovo stabilná komodita, je hlavnou zložkou na výrobu sladu, potrebného na produkciu piva. Analytici predpovedajú, že vysoko nad úrovňou 200 eur sa bude pohybovať aj v roku 2022. Reflektovať na vývoj na trhu budú musieť aj slovenské sladovne. Tie počas tohto roka plánujú spotrebovať približne 390.000 ton sladovníckeho jačmeňa.
Sladovnícky jačmeň je plodinou, ktorá chýba sedmičke domácich sladovní. Časť produkcie jačmeňa preto dokupujú zo zahraničia. Vyrábajú z neho slad, ktorý je najvýznamnejšou exportnou plodinou po prvom spracovaní na Slovensku. Sladovne na stretnutí s poľnohospodármi vo Vranove nad Topľou deklarovali, že spracovať by vedeli aj viac domácej produkcie. Samotní poľnohospodári sú však vo vyjadreniach opatrnejší a faktom je, že sa do pestovania sladovníckeho jačmeňa nehrnú.
Žatva postupuje a čoraz viac poľnohospodárov má úrodu hustiosiatych obilnín už schovanú v sýpkach. Začína hodnotenie pestovateľského ročníka. Prehnaný optimizmus, ktorý nastúpil po výdatných májových zrážkach sa nepotvrdil. Úrody sú v lepšom prípade priemerné. Veľké problémy sa ale zdajú s kvalitou produkcie. Najviac sklamal sladovnícky jačmeň.
Najkomentovanejšie za 7 dní