Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2020 Jeseň LEFT
Branding VUB 2020 Jeseň RIGHT
Branding VUB 2020 Jeseň TOP
Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Extrémne horúci jún vyriekol ortieľ nad sladovníckym jačmeňom

Extrémne horúci jún vyriekol ortieľ nad sladovníckym jačmeňom

Žatva postupuje a čoraz viac poľnohospodárov má úrodu hustiosiatych obilnín už schovanú v sýpkach. Začína hodnotenie pestovateľského ročníka. Prehnaný optimizmus, ktorý nastúpil po výdatných májových zrážkach sa nepotvrdil. Úrody sú v lepšom prípade priemerné. Veľké problémy sa ale zdajú s kvalitou produkcie. Najviac sklamal sladovnícky jačmeň.

„Za posledné roky je stav asi najhorší. Zatiaľ máme vzorky urobené zo 40-percent našich dodávateľov. Mapujeme situáciu a už dnes vieme povedať, že budeme musieť pristúpiť k nejakým kvalitatívnym ústupkom. V akom rozsahu je ale predčasné hovoriť. Podiel predného zrna, frakcia nad sitom 2,5 mm, je veľmi nízky. To je najväčší problém v súvislosti s kvalitou jačmeňa. Sme silne orientovaný na export a tam musíme byť konkurencieschopný. Preto aktuálne čakáme, aká bude situácia u našich hlavných producentov jačmeňa z Francúzska, Nemecka a Škandinávie. Ak aj tam bude situácia horšia, vie to našim pestovateľom pomôcť,“ informuje čitateľov poľnoinfo.sk Tomáš Ševčík, manažér sladovne v hurbanovskom Heinekene.

Ten vyrobí na Slovensku zo 139-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa 111-tisíc ton sladu. Z toho ide 92-tisíc ton na export. Podiel Heineken Slovensko Sladovne na celkovej výrobe sladu na u nás dosahuje 42-percent.

Slová spracovateľa potvrdzuje aj Jozef Bako, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Nitre. Tá združuje poľnohospodárov v okresoch Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce a Šaľa.

 „Z hľadiska kvality sladovníckeho jačmeňa máme od našich členov informáciu, že ide o jeden z najhorších ročníkov v ostatnom období. Pri pohľade na aktuálnu úroveň úrod hovoríme o poklese na úrovni 10-percent z priemeru posledných piatich rokov. Podpísal sa pod to tiež kalamitný výskyt hrabošov,“ hovorí Jozef Bako.

Májové zrážky pomohli, ale následne prišiel extrémne horúci jún

Pestovatelia z Nových Sadov, z okolia Nitry, sú s úrodami sladovníckeho jačmeňa relatívne spokojní, lebo sú vyššie ako päťročný priemer. Veľkým problémom je aj tu kvalita.

 „Tak ako naši kolegovia na okolí, máme aj my problémy s podielmi predného zrna a v niektorých prípadoch aj s obsahom dusíka,“ hovorí Roman Krúpa, hlavný agronóm PD Devio v Nových Sadoch.

Za nepriaznivým stavom vidí aj nedostatok vlahy v kľúčových fázach rastu. Jačmeň siali v marci, ktorý bol spolu s aprílom podpriemerný z hľadiska dlhodobého úhrnu zrážok. Pokiaľ v rámci Slovenska boli mesiace z hľadiska zrážkového priemeru rokov 1961 – 1990 na úrovni 77, respektíve 76-percent, tak v západnej časti republiky padlo v marci len 55 a v apríli 67-percent objemu zrážok.

„Májové zrážky pomohli, ale následne prišiel extrémne horúci jún,“ uvádza R. Krúpa.

Júnové počasie, ktoré bolo zrážkovo taktiež len na úrovni dvoch tretín dlhodobého priemeru vyrieklo ortieľ na aktuálnou žatvou. Obilie zahorelo. Aj tu, v rámci západného Slovenska, sú ale rozdiely.

Jarný jačmeň siaty na jeseň?

„Vieme o problémoch s kvalitou jačmeňa. Napriek tomu sme s našimi odrodami z hľadiska prepadov, kde sú najväčšie problémy, dopadli relatívne dobre. Náš ukazovateľ je niekde v intervale 80 – 90 percent,“ hovorí Peter Lelkes, predseda Poľnohospodárskeho družstva Sokolce. To, jarný jačmeň pestuje na výmere 370-hektárov.

Dôvodom relatívne dobrých výsledkov v PD Sokolce je, že už vyše päť rokov sejú časť jarného jačmeňa na jeseň.

„Momentálne sa nám zdá, že tento prístup prináša viac pozitív, ako negatív. Zrno je vo vyššom štádiu vyvinutia a možno tento rok nebolo tak náchylné na zahorenie. Pri jarnom jačmeni siatom na jeseň sme dosiahli lepšie výsledky, ako pri tom siatom na jar,“ uvažuje Peter Lelkes z okresu Komárno.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: KomAgrartechnik

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1579 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.