Na včerajšej (15. mája) členskej schôdzi Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka v Nitre spojenej s diskusným fórom na tému Združovanie prvovýrobcov mlieka do organizácií výrobcov a ich združení vystúpil aj Milan Semančík. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory povedal, že situácia vo výrobe mlieka je taká, že existuje reálny záujem o surovinu zo strany spracovateľov.
Stalo sa už samozrejmosťou, že v našich reštauráciách sa dostali do jedálničkov aj stejky, alebo špeciálne druhy jedál z mäsových plemien dobytka. A aj keď tieto zatiaľ pochádzajú od zahraničných chovateľov, odborníci tvrdia, že práve slovenskí prvovýrobcovia budú mať šancu zaplniť zvyšujúcu sa požiadavku po hovädzom mäse. Podobne ako napríklad u našich českých susedov, aj u nás môže dobytok zmeniť tvár krajiny napríklad cez upravené pasienky. A navyše môže výrazne zlepšiť ekonomickú bilanciu chovateľom.
Stalo sa už samozrejmosťou, že v našich reštauráciách sa dostali do jedálničkov aj stejky, alebo špeciálne druhy jedál z mäsových plemien dobytka. A aj keď tieto zatiaľ pochádzajú od zahraničných chovateľov, odborníci tvrdia, že práve slovenskí prvovýrobcovia budú mať šancu zaplniť zvyšujúcu sa požiadavku po hovädzom mäse. Podobne ako napríklad u našich českých susedov, aj u nás môže dobytok zmeniť tvár krajiny napríklad cez upravené pasienky. A navyše môže výrazne zlepšiť ekonomickú bilanciu chovateľom.
V poľnohospodárskom družstve v podtatranskej obci Batizovce v okrese Poprad začali s chovom pštrosa. Prvé štyri kusy tohto na slovenské pomery netypického zvieraťa sem priviezli v stredu (17.4.), ďalšie štyri sa ešte chystajú doviezť.
V Poľsku sa rozmáha nový "biznis" - chov slimákov. Farmári, ktorí sa dali na tento druh podnikania, si pochvaľujú. Dopyt po slimákoch stúpa, a to nielen medzi gurmánmi, ale aj v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Informovala o tom agentúra PAP na základe článku, ktoré zverejnili noviny Puls Biznesu.
Hydinári v SR sú schopní v prípade potreby zabezpečiť 80-% sebestačnosť Slovenska vo výrobe hydiny. Súčasná sebestačnosť je na úrovni približne 54 %, naštartovaním zakonzerovaných kapacít by ju v krátkom čase vedeli zvýšiť na 65 až 70 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár v reakcii na cieľ Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dosahovať 80-% podiel potravín slovenského pôvodu na pultoch v SR.
Stalo sa už akousi každoročnou záležitosťou, že chovatelia ošípaných zaznamenávajú straty a nižšie počty ošípaných. Kým v roku 1990 sme v oblasti bravčového mäsa vyrábali celú potrebu Slovenska, dnes sme sebestační približne na štyridsať percent a ostatné musíme doviezť zo zahraničia. Percento dovezeného mäsa sa logicky zvyšuje. No po rokoch stagnácie prišla konečne zmena. Štatisticky sa za rok 2012 už vykazuje ustálenie, až mierne zvýšenie počtu ošípaných v slovenských chovoch.
Mnoho agropodnikateľov, mnoho poľnohospodárskych družstiev, ktoré realizovali výrobu mlieka v SR, už podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka eliminovali chovy dojníc, lebo dlhodobo nedostávali adekvátnu podporu na mlieko.
Aktuálny rok je pre chovateľov hovädzieho dobytka previerkou trpezlivosti. Najvýraznejší pokles zaznamenala doplnková priama platba na VDJ, ktorá v roku 2012 podlieha modulácií. Veľmi miernou kompenzáciou je priama platba na dojnice, ktorá sa vypláca zo SAPS-u a štátna pomoc administrovaná Plemenárskymi službami, štátny podnik. Ani zložitý systém vyplácania dotácií pre chovateľov hovädzieho dobytka ale nezatieni fakt, že podpora tohto odvetvia je v aktuálnom roku výrazne nižšia, ako v minulosti.
Najkomentovanejšie za 7 dní