Spolupráca chovateľov, spracovateľov a obchodu bola témou utorkovej konferencie o budúcnosti bravčového mäsa v Nitre. Jednotliví účastníci sektoru ošípaných hovorili o celom rezorte komplexne, no základných otázok určujúcich budúcnosť bolo len pár. Budú sa u nás chovať ošípané aj v budúcnosti? A keď áno, budú porazené na slovenských bitúnkoch a spracované pre domáceho spotrebiteľa?
Už vlani po tom, ako energetická kríza naplno vypukla, zo strany spracovateľov mäsa zaznela požiadavka na úpravu vyhlášky zakotvujúcej teploty pri skladovaní mäsových výrobkov. V zahraničí, vrátane susedných štátov, ich možno skladovať pri teplote stanovenej výrobcom, spravidla do plus 7 stupňov Celzia. Pri týchto podmienkach môžu dodávať výrobky aj na pulty našich obchodov. Slovenská vyhláška striktne stanovuje domácim výrobkom teplotu chladenia na plus 4 stupne Celzia. Slovenské výrobky tak musia byť skladované v prostredí o tri stupne chladnejšom, ako mnohé dovážané produkty.
Najkomentovanejšie za 7 dní