Už vlani po tom, ako energetická kríza naplno vypukla, zo strany spracovateľov mäsa zaznela požiadavka na úpravu vyhlášky zakotvujúcej teploty pri skladovaní mäsových výrobkov. V zahraničí, vrátane susedných štátov, ich možno skladovať pri teplote stanovenej výrobcom, spravidla do plus 7 stupňov Celzia. Pri týchto podmienkach môžu dodávať výrobky aj na pulty našich obchodov. Slovenská vyhláška striktne stanovuje domácim výrobkom teplotu chladenia na plus 4 stupne Celzia. Slovenské výrobky tak musia byť skladované v prostredí o tri stupne chladnejšom, ako mnohé dovážané produkty.
Rastúce ceny energií doliehajú na producentov potravín naprieč celým sektorom. Faktúry za energie sú v mnohých prípadoch päť či desaťkrát vyššie, ako pred rokom. Potravinári sa obzerajú po možnostiach, kde a ako ušetriť, aby nárast nemuseli do takej vysokej miery prenášať do spotrebiteľských cien. Tie rastú už celé mesiace a našich producentov stavajú do problémovej situácie, ak zahraničné produkty dokážu cenu stále udržať na nižšej úrovni.
Najkomentovanejšie za 7 dní