Čerpanie nenávratných finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie sa na Slovensku často spája s obchádzaním pravidiel a netransparentnosťou, hoci riadiace orgány zdôrazňujú zvyšujúcu sa prehľadnosť v procesoch verejného obstarávania. Národná sieť miestnych akčných skupín (NA MAS) SR dlhodobo upozorňuje, že čerpanie finančných prostriedkov v rámci Opatrenia 19 – Podpora na miestny rozvoj v rámci iniciatívy LEADER na Slovensku negatívne ovplyvňujú zle nastavené procesy a prehnaná byrokracia.
Poľnohospodárske družstvo podielnikov Kežmarok sa pred tromi rokmi začalo venovať genomike zvierat a dnes patria medzi jej priekopníkov na Slovensku. Učili sa od najlepších českých chovateľov. Genomika je získavanie a analyzovanie informácií z DNA zvierat. Využíva sa pri ich šľachtení a vďaka nej je možné predpokladať, koľko bude otelená jalovička slovenského strakatého dobytka v budúcnosti dojiť. Stačí k tomu pár teľacích chlpov.
Európska komisia schválila Poľsku plán pomoci poľnohospodárom za 836 miliónov eur na zníženie vplyvu vysokých cien hnojív. Na tlačovom brífingu vo Varšave to v piatok (22. apríla) povedal eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski. Poľsko sa podľa neho stalo prvou krajinou Európskej únie, ktorej EK takýto zámer schválila. Komisár dodal, že rozsah verejnej pomoci bude v tomto ohľade rekordný.
Ministerstvo pôdohospodárstva vyplatilo prostredníctvom Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra podporu na zber dát dvakrát. Prvý raz poslalo chovateľom hydiny 4,041 milióna eur v rozmedzí mesiacov december 2021 až február 2022. Následne agrorezort podporu zopakoval v priebehu marca 2022. Chovateľom pritom zaplatili za dáta, ktoré mohol získať už na prelome rokov. Tentoraz 794 tisíc eur.
Zvyšovanie cien energií pociťujú do veľkej miery aj poľnohospodári a potravinári. Na jednej strane rastú náklady na elektrinu a plyn, na druhej strane sa zvyšujú aj ceny hnojív. Viaceré podniky platia za energie aj o 200 až 300 percent viac, ako pred rokom. Adekvátne zvýšiť odbytové ceny svojich výrobkov však pri vyjednávaní s obchodníkmi zväčša nedokážu.
Prázdne regály bez potravín na Slovensku nehrozia. Uviedol to dnes (13. 4. 2022) premiér Eduard Heger po návšteve v nitrianskej pekárni Penam, na ktorej sa zúčastnil aj s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom. Cieľom mala byť aj diskusia priamo s producentmi pečiva, ktorí dlhodobo upozorňujú na problémový rast vstupných nákladov do výroby.
Straty v sektore prvovýroby mlieka nie sú na Slovensku žiadnou novinkou. Chovatelia sa s nimi stretávajú neustále a roky ich vykrývajú najmä rastlinnou výrobou. Koncom roka sa Zväz prvovýrobcov mlieka obrátil na rezort pôdohospodárstva s požiadavkou na štátnu pomoc vo výške 35 miliónov eur. Hoci ministerstvo pomoc v ani nie tretinovej sume prisľúbilo, chovatelia zatiaľ nedostali ani euro.
Ovocinári sú v pohotovosti, aby ochránili úrodu. Mrazivé noci si vyskúšali ich pripravenosť už minulý týždeň. Naposledy včera. A pravdepodobne to nie je koniec. Mrazy môžu postihnúť viaceré územia Slovenska až do mája a mnohí pestovatelia sa obávajú, že môžu zničiť aj úrodu, ktorá teraz ešte nekvitne. Ochrana proti mrazom totiž nie je lacná a nie každý si ju môže dovoliť.
Prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka trvajú na požiadavke mimoriadnej pomoci od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške 35 miliónov eur. Od februára majú zo strany agrorezortu prisľúbených 10 miliónov eur. Dodatočné finančné prostriedky ešte viac chýbajú pri enormnom náraste nákladov, čo zrýchlilo tempo poklesu počtu dojníc na Slovensku. Za rok 2021 sme stratili päťtisíc dojníc, ktoré by dokázali zabezpečiť mliečnu produkciu pre 210-tisíc obyvateľov Slovenska.
Pred dvoma rokmi napísal Róbert Spišák, generálny riaditeľ Poľnoservisu v Leopoldove na svojom blogu článok, prečo sa vtedajší minister Ján Mičovský ohľadne repky mýli. Vrcholil vtedy nezmyselný boj, či nie sú naše polia v apríli príliš žlté. Ani nie o dva roky neskôr, stojí aktuálny minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan vedľa Róbert Spíšáka v areáli najväčšieho spracovateľa repkového semena u nás. Témou je, ako zabezpečiť potravinovú sebestačnosť v jedlých olejoch, o ktorú Slovensko prišlo v roku 2013, keď sa z tradičného výrobcu Palmy-Tumys stal obchodník s olejmi.
Najkomentovanejšie za 7 dní