Česká republika je najväčším dovozcom potravín na Slovensko. S Danou Večeřovou, prezidentkou Potravinárskej komory ČR sa v podcaste portálu poľnoinfo.sk rozpráva Juraj Huba aj o tom, čo je za úspešným príbehom tamojších potravinárov. Nevynechali sme ani tému aktuálneho nárastu cien energií a ohrození, ktoré to pre výrobu potravín prináša. Zaujímalo nás aj to, či existujú slovenské potravinárske výrobky, ktoré môžu obohatiť ponuku na pultoch českých obchodov.
Rastúce ceny energií doliehajú na producentov potravín naprieč celým sektorom. Faktúry za energie sú v mnohých prípadoch päť či desaťkrát vyššie, ako pred rokom. Potravinári sa obzerajú po možnostiach, kde a ako ušetriť, aby nárast nemuseli do takej vysokej miery prenášať do spotrebiteľských cien. Tie rastú už celé mesiace a našich producentov stavajú do problémovej situácie, ak zahraničné produkty dokážu cenu stále udržať na nižšej úrovni.
Českí potravinári apelujú na vládu, aby kvôli rastúcim cenám plynu čo najskôr zaviedla pre firmy kompenzácie cien energií, čo štátom EÚ umožňuje takzvaný dočasný krízový rámec. Českým podnikom bez pomoci štátu hrozí to, že nedokážu konkurovať firmám z krajín, kde už vlády kompenzácie zaviedli. Pre ČTK to v utorok (2.8.) povedala hovorkyňa Potravinárskej komory ČR Helena Kavanová.
V ostatných dňoch sa na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zhromažďujú informácie o tom, že tradiční slovenskí potravinári majú problémy s dodávaním tovaru najmä do obchodnej siete Kaufland, ktorá podľa nich preferuje cenovú politiku pred kvalitou potravín. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan je touto situáciou vážne znepokojený.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) vyzýva ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), aby za generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu vymenoval odborníka so skúsenosťami z potravinárstva. Pozícia má byť uvoľnená od 16. augusta. Výsledky podpory agrorezortu od nástupu Vlčana sú totiž podľa pekárov nulové.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu včera (2. júna) udelilo ocenenia najväčšej pivnej anonymnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Po ročnej pandemickej pauze priniesol 15. ročník viaceré novinky od novej poroty až po novú 11-tu kategóriu. Odborná porota degustovala 137 vzoriek prihlásených 30 pivovarmi. Za mimoriadny prínos v oblasti boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.
Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský si nájde vždy príležitosť, aby zhodil vinu za nárast cien vstupov výroby na štát. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na Lapšanského vyjadrenia o tom, agrorezort nie je schopný spraviť pre potravinárov nič.
Niektorí poľnohospodári vedia, že vyprodukovaním potravín sa práca nekončí, treba ich ešte aj predať. Napriek tomu, že ponúkajú kvalitné a poctivé potraviny, akciovým cenám v supermarketoch sa konkuruje veľmi ťažko. Roľníci v okrese Levice tento problém riešiť nemusia. Gazdovský trh v Bátovciach už tri roky ponúka drobným producentom možnosť predávať svoje produkty. Lokálny trh ako prvý na Slovensku v nedeľu vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food a bude mu udelený certifikát Trh zeme. Jedinečný trh, ktorý sa nezatvoril ani počas pandémie, oceňujú aj zákazníci, aj prvovýrobcovia.
Ostratický pestovateľ plánuje rozšíriť svoju činnosť o výboru muštov, pyré, džemov, nektárov, vína a sušenie ovocia. Nové aktivity chce spoločnosť Bioplant sústrediť v budove, ktorú v súčasnosti využíva ako sklad. Náklady na realizáciu investície odhadla na 180.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).
Najkomentovanejšie za 7 dní