Zaregistrovať bryndzu, ale aj oštiepok či parenicu ako Chránené zemepisné označenie (CHZO) pôvodom zo Slovenska bola otázka prestíže. Pre Slovensko majú tieto produkty a ich názvy podobný význam ako camembert či roquefort pre Francúzsko alebo parmigiano pre Taliansko. Tam ale všetka podobnosť so zahraničím končí. CHZO Slovenská bryndza používa iba jeden výrobca – Kluknavská mliekareň. CHZO Slovenská parenica a CHZO Slovenský oštiepok nepoužíva nik. Dôvod: je to práca navyše, ktorá by predražila výrobok.
Súčasná vláda odborníkov nemá dostatok času na reguláciu cien potravín. Musela by vstúpiť do zákona o cenách a nemá na to podmienky. Riešením by bola pomoc konkrétnej, sociálne slabšej skupine. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaniach so stavovskými a štátnymi organizáciami uviedol minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.
Pivovar Budějovický Budvar tento rok odvedie do štátneho rozpočtu 10,5 milióna eur (250 miliónov korún), zodpovedá to jeho vlaňajšiemu zisku. Pri návšteve Českých Budějovíc to dnes povedal český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula. Vylúčil tiež prípadnú privatizáciu národného podniku, podľa neho "nie je na stole".
Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodov v roku 2023 dosiahol hodnotu 41,7 %. Oproti roku 2022 ide o pokles o 0,6 percentuálneho bodu. Vyplýva to z prieskumu Potravinárskej komory Slovenska o vystavení domácich výrobkov v maloobchode prostredníctvom agentúry Go4insight. Hoci v ostatných piatich rokoch podiel domácich výrobkov mierne rástol, väčšina maloobchodných sietí ich podiel nezvyšovala, informovala v pondelok PKS.
Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši výrazne znížil za uplynulých desať rokov spotrebu vody. Zo 4,21 hektolitra sa vlani dostal na priemerných 2,73 hektolitra na hektoliter piva. Pokrok dosahuje v spomenutej úspore vody, energií či nulovom skládkovaní. Za pivovar o tom pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia (5. 6.) TASR informoval Martin Erdöfy.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vo štvrtok večer udelilo ocenenia v jedinej pivovarníckej profesionálnej súťaži na Slovensku ̶ Slovenskej pivnej korunke. V 16. ročníku zabojovalo o ocenenia až 36 pivovarov, čo je historicky najvyšší počet zapojených pivovarov od vzniku súťaže v roku 2006. Rovnako sa rozšíril počet kategórií - pribudli pšeničné pivá a tzv. sour ales, vrchne kvasené pivá na Slovensku známe pod názvom kyseláče. Za prínos a lásku k remeslu boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.
Potraviny sa môžu predávať aj po dátume minimálnej trvanlivosti. Môžu síce zmeniť pôvodnú chuť, vôňu či konzistenciu, no zdraviu nemusia nijako ublížiť. Ide o prípady, keď sa výrobok skladuje v odporúčaných podmienkach a nemá porušený ochranný obal. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest. Apeluje však na ľudí, aby výrobky najskôr otestovali.
Návštevníci 29. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe od štvrtka do nedele 23. apríla uvidia prezentácie slovenských producentov potravín, ktorých produkty sú držiteľmi Značky kvality. V stánku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v hale D budú môcť tieto kvalitné slovenské produkty aj ochutnať. Informoval o tom odbor komunikácie MPRV SR.
Falšovanie a prebaľovanie potravín patrí medzi klamlivé praktiky, ktorým sa nevyhne ani európsky trh s potravinami. Najnovším dôkazom o tom sú výsledky kontrol medu, ktorý sa na vnútorný trh Európskej únie dováža z tretích krajín. Akciu pod názvom „Z úľov“ spustil Európsky úrad pre boj proti podvodom ešte v roku 2021. Výsledky preukázali, že takmer každý druhý med prichádzajúci na trh EÚ je zrejme degradovaný cukrovými sirupmi.
Najkomentovanejšie za 7 dní