Potravinárska komora Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR vyjadrujú rozčarovanie nad schválením novely Zákonníka práce poslancami Národnej rady SR, ktorá s účinnosťou od roku 2023 významným spôsobom zvýši náklady na príplatky pre zamestnancov.
Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) eviduje obrovský záujem zo strany potravinárov o finančné prostriedky z výzvy na opatrenie štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine. Do polnoci 30. novembra prišlo na PPA 311 žiadostí, ktoré predstavujú hodnotu takmer 35,5 milióna eur.
Žitavská paprika patrí medzi päť produktov zo Slovenska, ktorý je zapísaný v registri potravinárskych výrobkov, ktoré sú v Európskej únii chránené označením pôvodu. Napriek tomu uvažuje jediný slovenský výrobca nad zrušením jej spracovania. Slovensku hrozí európska blamáž, lebo s ukončením výroby prichádzame aj o miesto v registri. So stratou domácej výroby sa navždy zmení chuť nášho guľášu, klobás či perkeltu.
Nie je pravda, že pekári nedostali žiadnu podporu zo strany štátu. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v reakcii na vyjadrenia Milana Lapšanského, predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, že agrorezort nesplnil ďalší sľub daný pekárom.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre (SPU) vyvíja slané pochutiny pre adolescentov. Produkty s novou unikátnou receptúrou sú výživovo modifikované pre skupinu mladých ľudí a spĺňajú kľúčové atribúty vrátane podporného vplyvu na ich zdravie, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.
Tento rok potravinárom pôjde na stabilizáciu situácie spolu 18 miliónov eur, z toho pekárom 3,5 milióna eur. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v reakcii na kritiku agrorezortu zo strany predsedu predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milana Lapšanského.
Slovensko nemá dosť vlastných potravín napriek tomu, že poľnohospodárska výroba dokáže zabezpečiť dostatok komodít. Ide o výsledok dlhodobého zanedbávania potravinárskeho priemyslu. Z pôvodnej veľkosti a štruktúry zostalo torzo reprezentované často len jedným či dvoma hráčmi v danom segmente. Ukážkovo to ilustruje slovenské mraziarenstvo, cukrovarníctvo či konzervovanie ovocia a zeleniny. Slovenskí potravinári upozorňujú, že môže byť oveľa horšie.
Diskusné okrúhle stoly pripravuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku s portálom poľnoinfo.sk na nitrianskom Agrokomplexe. Do koncepcie diskusií zaraďujú aj témy, ktoré sú viac zamerané pre spotrebiteľov. Tentoraz sme rozprávali o potravinách, predstavili publikáciu o potravinovej a nutričnej gramotnosti, ale aj vyskúšali divákov verejnej nahrávky RTVS Rádia Regina, do akej miery rozoznajú kvalitné výrobky od tých menej kvalitných na základe senzorických vlastností.
Európska komisia odsúhlasila Potravinárskej komore Slovenska (PKS) grant vo výške 800 tisíc eur z programu Európskej únie na marketing poľnohospodárskych výrobkov a potravín. V spoločnom projekte so španielskymi asociáciami sa uchádzali v programe Sustainable EU s celkovým rozpočtom 1,5 milióna eur o podporu propagácie výrobkov v rámci krajín Európskej únie.
Najkomentovanejšie za 7 dní