Ceny ošípaných výrazne poskočili. Mäsové výrobky čaká zdražovanie
Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú výrazne rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady, ktoré vstupujú do výroby. Informuje Slovenský zväz spracovateľov mäsa.
„Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na skokový nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel (JUT) na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde bol zaznamenaný nárast ceny z hodnoty 1,20 eur za kilogram v 6. týždni na hodnotu 1,75 eur za kilogram v 10. týždni. To predstavuje historicky najvyšší nárast ceny o 46 percent v priebehu štyroch týždňov,“ informuje Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Podľa SZSM sú ďalšími nepriaznivými vplyvmi, ktoré majú priamy dopad na odberateľské ceny mäsa a mäsových výrobkov aj neúmerne sa zvyšujúce ceny energií a pohonných hmôt.
„Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny, energií a PHM sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v druhej polovici marca a to približne na úrovni 25 až 30 percent, pričom predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka SZSM.