Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

SPU: Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora sa už predávajú v univerzitnom bufete

SPU: Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora sa už predávajú v univerzitnom bufete
insert_photoSPU

Zdravé, chrumkavé a chutné zeleninové čipsy vyrobené v Potravinovom inkubátore SPU technológiou sušenia si možno od 10. februára kúpiť v univerzitnom Bufete pod aulou.

Mrkvové čipsy sú prvým výrobkom z unikátneho pracoviska Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre – Potravinového inkubátora, ktorý si môže kúpiť verejnosť. Ako informovala doktorka Kristína Predanócyová z Výskumného centra AgroBioTech SPU, nasledovať budú na prelome februára a marca cviklové čipsy a v druhej polovici marca pôjdu do predaja aj petržlenové čipsy.

„Už teraz pracujeme na tom, aby sme postupne uvádzali na trh aj ďalšie potravinárske produkty vlastnej výroby,“ doplnila.

Zeleninové čipsy z Potravinového inkubátora SPU majú etikety so všetkými potrebnými údajmi vrátane výživových hodnôt. Sú výživnejšie a zdravšie ako bežné zemiakové čipsy. Obsahujú menej tuku, je v nich viac vitamínov, minerálov a vlákniny. Cena 50-gramového balíka mrkvových čipsov je 2,70 eur.

„Technológia je špecifická v tom, že využívame sušenie a nie fritovanie, čiže zelenina nepríde do kontaktu s vysokou teplotou a tepelne upraveným olejom. My využívame extra panenský olivový olej bez tepelnej úpravy. Chrumkavosť je dosiahnutá špeciálnou technológiou,“ priblížil výrobu čipsov inžinier Dušan Straka.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre schválil vlani Potravinový inkubátor SPU ako prevádzku na výrobu potravín. Ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý slúži nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy. Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier, ktorými sú technologická prípravovňa výrobkov, centrum vývoja cereálnych produktov a centrum vývoja nápojov.

Autor článku: SPU

4.5 2 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Spišák
Anton Spišák
11. február 2025 12:05

Myslím že SPU sa vydala správnou cestou.Na konci cesty je záchrana nášho polnohospodárstva.