Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Zaujímavosti

Mrazivá noc prinesie na stôl ľadové víno

Mrazivá noc prinesie na stôl ľadové víno

Po vlaňajšom neúspechu sa tento rok podarí vinárom z Topoľčianok dorobiť ľadové víno. V aktuálnej sezóne sa totiž uskutočnil ľadový zber. Hoci zima v uplynulom období dávala o sebe vedieť len málo, v utorok ráno v Topoľčiankach prituhlo a na teplomeroch namerali 9 a pol stupňa pod nulou.

„Sú to vynikajúce podmienky, je bezvetrie a teplota je ešte o siedmej okolo mínus 8 stupňov, čo je ideálne na zber ľadového hrozna,“ skonštatoval hlavný agronóm vinárstva Topoľčianky Roman Komárňanský.

Ľadové zbery sa posúvajú

Po ročnej prestávke tak vinárstvo opäť do ponuky zahrnie aj ľadové víno. Vlani sa pre nepriazeň počasia a vysoké teploty zber nepodaril. Hrozno napokon obrali vo februári – na Valentína a spracovali klasickou metódou.

„S ľadovým hroznom je to čím ďalej ťažšie a už je to veľký risk nechávať hrozno na ľadové zbery. Kedysi sme bežne zbierali v decembri, čo ja si pamätám, najskorší zber bol okolo Mikuláša. Najneskôr sme oberali na prelome januára a februára. V priemere sa to čoraz viac posúva. Dnes sme vďační aj za taký dátum, ako máme tento rok,“ dodal Komárňanský.

Vinárstvo v Topoľčiankach je jedným z mála, ktoré sa výrobe ľadového vína ešte venuje. Aj napriek problémom s počasím pri tom chce zostať aj v ďalších rokoch.

„Je to taká špecialita. Je pravdou, že je okolo toho viac roboty. Zber musí byť rýchly, vždy sa podľa predpovede pripravíme a keď sú podmienky dobré, musíme hrozno rýchlo obrať, aby bobuľky išli do lisu ešte v zamrznutom stave. Tým sa vylisuje len šťava, ktorá je veľmi voňavá a je zahustená prírodným cukrom. Cítiť v nej kyselinky. Nasleduje klasická fermentácia a vyzrievanie. Do fliaš sa ľadové víno dostane o rok až rok a pol po zbere a spracovaní,“ dodal marketingový manažér vinárstva Adam Žilík.

V Topoľčiankach na ľadové víno spracujú asi 5 ton frankovky a 5 ton rizlingu. Ide o hrozno z viníc priamo v Topoľčiankach a neďalekej obci Jelenec.

Podporte tvorbu kvalitného obsahu na Poľnoinfo.sk v roku 2021

Podporte tvorbu kvalitného obsahu na Poľnoinfo.sk v roku 2021. Aj platba od našich čitateľov nám pomôže v rozšírení poskytovania pôvodných informácií a otváraní aktuálnych tém. Navyše, získate aktuálny newsletter na rok 2021 s výberom najzaujímavejších článkov, ktorý je určený exkluzívne iba pre podporovateľov portálu poľnoinfo.sk.

Podporte Poľnoinfo.sk hneď teraz jednoduchou jednorazovou platbou kartou

Daňový doklad vám zašleme poštou okamžite po administrácii platby. Exkluzívny newsletter vám budeme zasielať na mail, ktorý ste uviedli v platobných údajoch.

Powered by Stripe Stripe PCI Stripe PSD2 EÚ Stripe AICPA SOC Stripe E-Money EÚ

Platba kartou je zabezpečená službou Stripe, ktorá používa to najmodernejšie zabezpečenie a spĺňa všetky náležitosti finančnej inštitúcie fungujúcej v Európskej únii: vlastní EÚ licenciu E-Money License, má certifikát PCI DSS Level 1 a spĺňa požiadavky PSD2 and Strong Customer Authentication (SCA), SSAE18/SOC 1 typ 1 a typ 2, a SSAE18/SOC 2 typ 1 a typ 2.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: autorka

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1558 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

0 0 hlas
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments