Prvý júnový víkend spustili poľnohospodári obľúbený samozber jahôd aj na východe Slovenska. Už vopred avizovali, že záujemcovia si môžu prísť nazbierať prvé letné ovocie. Ako nám potvrdila Miriama Baňasová z farmy Jahody Močarany v okrese Michalovce, prvou reakciou ľudí na samozber bolo jednoznačne nadšenie.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu včera (2. júna) udelilo ocenenia najväčšej pivnej anonymnej degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka. Po ročnej pandemickej pauze priniesol 15. ročník viaceré novinky od novej poroty až po novú 11-tu kategóriu. Odborná porota degustovala 137 vzoriek prihlásených 30 pivovarmi. Za mimoriadny prínos v oblasti boli ocenené tri osobnosti pivovarníctva a sladovníctva.
Kontinuálny pokles živočíšnej výroby sa už roky neprejavuje na návštevnosti krmovinárskeho poľného dňa organizovaného v Očovej. História prehliadky poľnohospodárskych technológií v pracovnom nasadení siaha až do roku 1994. Návštevníci štvrtkového podujatia sa presvedčili, že deň poľa má okrem bohatej histórie aj perspektívnu budúcnosť.
Sektor prvovýroby mlieka volá po mimoriadnej pomoci už od minulého roka. Už vlani na jeseň sa hovorilo o stratách vo výške 45 miliónov eur. Prvovýrobcovia sa následne obrátili na rezort pôdohospodárstva so žiadosťou o mimoriadnu pomoc – vyčíslili ju na 35 miliónov eur. Odpoveď rezortu bola spočiatku vágna – hovorilo sa o hľadaní možností a citlivom vnímaní problémov prvovýrobcov. Následne vo februári prišlo vyjadrenie, že k poskytnutiu mimoriadnej podpory predsa len dôjde.
V roku 2002 slovenskí poľnohospodári chovali viac ako 117 tisíc prasníc a krajina bola v bravčovom mäse sebestačná na 90 percent. „Dnes sme na čísle nižšom ako 27 tisíc kusov prasníc a sebestačnosť sa pohybuje okolo 27 percent,“ upozorňuje na alarmujúci stav Julián Škerlík, predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.
Niektorí poľnohospodári vedia, že vyprodukovaním potravín sa práca nekončí, treba ich ešte aj predať. Napriek tomu, že ponúkajú kvalitné a poctivé potraviny, akciovým cenám v supermarketoch sa konkuruje veľmi ťažko. Roľníci v okrese Levice tento problém riešiť nemusia. Gazdovský trh v Bátovciach už tri roky ponúka drobným producentom možnosť predávať svoje produkty. Lokálny trh ako prvý na Slovensku v nedeľu vstúpi do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food a bude mu udelený certifikát Trh zeme. Jedinečný trh, ktorý sa nezatvoril ani počas pandémie, oceňujú aj zákazníci, aj prvovýrobcovia.
Od roku 2018 si svet pripomína Svetový deň včiel. Iniciovali ho slovinskí včelári a pripadol na 20. mája, teda na deň narodenia slovinského včelára Antona Janšu. Išlo o zakladateľa moderného včelárstva. V roku 1770 menovaný Máriou Teréziou, kráľovnou Rakúsko-Uhorskej monarchie, za prvého riaditeľa včelárskej školy vo Viedni. Cieľom tohto dňa je upozorniť na problémy opeľovačov v krajine.
Najkomentovanejšie za 7 dní