Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Tisícky chovateľov sa starajú o zvieratá aj cez Vianoce

Tisícky chovateľov sa starajú o zvieratá aj cez Vianoce
insert_photoTASR/AP

Zatiaľ čo väčšina ľudí, najmä v priemyselnej výrobe či obchode, má pred sebou niekoľko dní voľna, v prípade tisícov ľudí pracujúcich v agrosektore to tak nie je. Chovatelia dojníc preto verejnosti aj štátu pripomínajú, že dobytok sviatky nevníma. Aj v najbližších dňoch musia do práce nastúpiť najmä zamestnanci v živočíšnej výrobe.

Ako bežný pracovný deň

„V živočíšnej výrobe sa robí v sobotu, v nedeľu, dokonca už aj v noci a samozrejme aj vo sviatok. Do práce na vianočné a novoročné sviatky budú musieť prísť napríklad dojičky, ošetrovatelia či kŕmiči. Na tento fakt poukazujeme už celé mesiace aj v súvislosti s rastom nákladov na platy zamestnancov,“ upozorňuje Alexander Pastorek, predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.

Do práce na Štedrý deň, Prvý sviatok vianočný aj na Štefana nastúpia aj zamestnanci Poľnohospodárskeho družstva v Nových Sadoch pri Nitre. V minulosti im práve 24. decembra vedenie umožnilo dojiť mlieko o dve hodiny skôr, ako v bežné dni – práve s ohľadom na prípravu sviatkov. Zamestnancom to uľahčí prípravy na štedrú večeru.

„Vieme, že sa nám posunutie času dojenia mierne prejaví na znížení produkcie mlieka. Je tu však ľudský pohľad a ten je v tomto prípade dôležitejší. Treba zdôrazniť, že pre všetkých ľudí, ktorí pracujú v živočíšnej výrobe, je piatok alebo sviatok bežným pracovným dňom. Charakter výroby to vyžaduje,“ hovorí Igor Jakubička, predseda Poľnohospodárskeho družstva Devio v Nových Sadoch.

Prostriedky odtekajú vo forme vyplácaných príplatkov

Práve príplatky za sviatky, nočnú prácu a prácu počas víkendov sú faktorom, ktorý sa najviac podpisuje na raste miezd, ale aj na zvyšovaní nákladov pre chovateľov dojníc.

„Treba dodať, že ľudia už dnes nie sú ochotní ísť cez víkend alebo vo sviatočné dni do práce za tie peniaze, ako v minulosti. V tejto súvislosti teda môžeme hovoriť o objektívne zvýšených nákladoch,“ dodáva Alexander Pastorek.

Rok 2019 označujú prvovýrobcovia mlieka za jeden z lepších rokov. Zatiaľ čo počas nedávnej mliečnej krízy bola produkcia výrazne stratová, v uplynulých mesiacoch sa situácia zlepšila a viacerí chovatelia už vedia pokryť náklady z tržieb a podpôr. Veľa závisí od toho, v akých prírodných podmienkach chovatelia hospodária.

Na zlepšení situácie pre prvovýrobcov sa v roku 2019 podpísala aj podporná schéma „Zelená nafta“. Viacerí chovatelia dojníc však upozorňujú na to, že práve peniaze zo Zelenej nafty z fariem odtekajú vo forme vyplácaných príplatkov.

Prvovýrobcovia mlieka súhlasia s tým, aby mali ich zamestnanci slušné výplaty. Na druhej strane však zvyšujúce sa náklady prispievajú k nárastu cien slovenských mliečnych výrobkov, ktoré sa tak stávajú menej konkurencieschopné oproti lacnejším, dovozovým výrobkom, ktorých producenti získavajú od svojich domovských štátov vyššie podpory.

Autor článku: Slovenské mlieko
Zdroj obrázku: TASR/AP

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments