Zadajte hľadaný výraz

Branding VUB 2019 Jesen LEFT
Branding VUB 2019 Jesen RIGHT
Branding VUB 2019 Jesen TOP
Tatra banka 2018-12
Pottinger 2018
Článok dňa Z domova Živočíšna výroba

Horúčavy vplývajú aj na produkciu mlieka

chat_bubbleKomentáre: 0 visibilityZobrazenia: 239
kravy
UniCredit Bank 2018
Agrall 2019-09-08 Deň poľa Sokolce

S vysokými teplotami v týchto dňoch bojujú hospodárske zvieratá aj ich chovatelia. Výnimkou nie sú ani dojnice. Horúčavy na ne vplývajú negatívne už pri teplote nad 24 stupňov Celzia. Najmä na juhozápade Slovenska chovatelia v posledných týždňoch doslova „bojujú“ s počasím. Informoval o tom Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM).

„U zvierat spôsobujú horúčavy tepelný stres. Pri vyšších teplotách krava smeruje veľa svojej energie na chladeniu organizmu, namiesto na produkciu mlieka. A tak je jedným z logických následkov tepelného stresu znížená produkcia mlieka. Horúčavy a tepelný stres kráv spôsobujú aj znížený obsah tukov a bielkovín v mlieku,“ vysvetlila Margita Štefániková zo SZPM.

S teplom bojujú aj na Poľnohospodárskom družstve v Kukučínove v okrese Levice, kde chovajú 220 dojníc.

„Tepelný stres má za následok aj to, že kravy neležia, prijímajú málo krmiva a uprednostňujú skôr vodu. Tým sa znižuje frekvencia prežúvania a následkom je zníženie produkcie mlieka. Vysoko úžitkové kravy strácajú denne v priemere 5 až 6 litrov mlieka, u slabšie produkujúcich kráv nadojíme denne o 3 až 4 litre menej ako po zvyšok roka,“ uviedol predseda predstavenstva PD Kukučínov Zoltán Cibula.

Vetranie, ventilátory, sprchovacie aplikátory…

Chovatelia v horúčavách venujú zvieratám vyššiu pozornosť. V teplom počasí sa totiž častejšie vyskytujú aj zdravotné problémy ako zápal vemena, dermatitída, zdravotné ťažkosti nôh, zhoršené dýchanie, ťažké pôrody a celkové zhoršenie stavu zvierat.

„Prvovýrobcovia mlieka venujú počas horúčav zvýšenú pozornosť zvieratám. Dbajú na to, aby mali v horúčavách k dispozícii zvýšený objem vody a aby mali zabezpečené ochladzovanie prostredia, v ktorom žijú, napríklad dodatočným vetraním, ventilátormi alebo sprchovacími aplikátormi,“ dodala Štefániková.

Výpadky produkcie závisia od spôsobu chovu, plemena, ako aj od celkového množstva zrážok a lokality. V tomto roku v dôsledku pretrvávajúcich horúčav predpokladajú prvovýrobcovia výpadky v dodávkach surového kravského mlieka na úrovni najmenej 2 %.

Horúčavy ale majú aj sekundárne dosahy, a to v podobe zníženej plodnosti. Tá klesá aj o 20 %. Následky sa viditeľne prejavia o 9 mesiacov, kedy produkcia mlieka v dôsledku zníženého počtu otelených kráv opäť klesne.

„Horúčavy a extrémne sucho majú teda primárne aj sekundárne veľmi negatívne dosahy na ekonomiku výroby mlieka a na celkovú situáciu slovenských prvovýrobcov mlieka. Tu treba pripomenúť, že slovenskí prvovýrobcovia ešte stále predávajú surové kravské mlieko za nákupné ceny, ktoré aj po započítaní podpory nepokrývajú výrobné náklady. Momentálny výpadok produkcie mlieka ich straty ešte viac prehlbuje. Z dôvodu zníženej produkcie a kvality krmovín sa očakáva ďalší nárast výrobných nákladov a prehĺbenie strát v sektore,“ doplnila Štefániková.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk – V Kukučínove investovali do vybavenia ustajňovacích priestorov ventilátormi.

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1369 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.