Zadajte hľadaný výraz

Zaujímavosti Zo sveta

Škody spôsobili jarné mrazy. Vedci však upozorňujú na širší problém!

Škody spôsobili jarné mrazy. Vedci však upozorňujú na širší problém!
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Kvôli klimatickým zmenám sa značne zvýšila pravdepodobnosť výskytu ničivých jarných mrazov, ktoré tento rok v apríli okrem iného spôsobili rozsiahle škody na francúzskych vinohradoch. Vyplýva to zo zverejnenej štúdie vedcov z niekoľkých európskych krajín, informovala agentúra AFP.

Výsledkom mrazivého počasia v prvej polovici apríla bola v strednom Francúzsku škoda v odhadovanej hodnote dvoch miliárd eur. Nečakaný prudký pokles teplôt zasiahol až 80 percent tamojších viníc a spôsobil stratu tretiny francúzskej produkcie vína. Francúzsky minister poľnohospodárstva Julien Denormandie označil udalosť za „pravdepodobne najväčšiu poľnohospodársku katastrofu začiatku 21. storočia“.

Mráz zasiahol okrem vinárov napríklad aj pestovateľov mandľovníkov či cukrovej repy. Vláda kvôli tomu pre poľnohospodárov uvoľnila mimoriadny záchranný balíček v objeme jednej miliardy eur.

Analýza skupiny World Weather Attribution, ktorá sa špecializuje na súvislosti medzi klimatickou zmenou a extrémnym počasím, vychádzala zo 132 klimatických modelov, pomocou ktorých simulovala dopad skleníkových plynov na teploty vo vinárskych oblastiach Champagne, údolia Loiry a Burgundska.

Výskumníci z Británie, Francúzska, Holandska a Nemecka dospeli k záveru, že problémy vinohradníkom spôsobila aj marcová vlna teplejšieho počasia.

„V čase, keď tieto mrazy nastali, púčiky viniča už vyrástli,“ uviedla spoluautorka štúdie Friederike Ottová z univerzity v Oxforde. „A preto mráz vegetáciu toľko poškodil,“ dodala.

Klimatická zmena podľa vedcov zvýšila pravdepodobnosť, že k podobnej situácii dôjde opäť, o zhruba 60-percent, uviedol ďalší z autorov štúdie Robert Vautard z francúzskeho klimatologického inštitútu IPSL.

Zmena klímy vedie k menej častému mrazivému počasiu. Rastliny sa vďaka zvyšovaniu teploty prebúdzajú každý rok skôr.

„Čím je väčšie teplo, tým viac je vegetácia náchylná na neskoré mrazíky,“ vysvetľuje ďalší z vedcov Nicolas Viovy z IPSL.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments