Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Nedostatok sladovníckeho jačmeňa a rast miezd môžu ovplyvniť cenu piva

Nedostatok sladovníckeho jačmeňa a rast miezd môžu ovplyvniť cenu piva
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Pivovary môže tlačiť k rastu ceny piva okrem rýchlo rastúcich miezd aj sucho. Sladovnícky jačmeň totiž patrí medzi plodiny, ktoré znášajú sucho najhoršie. Súčasné počasie znižuje jeho úrodu i kvalitu. Napriek tomu, že má Česko veľké prebytky jačmeňa, úroda sladovníckeho jačmeňa vlani klesla štvrtý rok po sebe.

„Sucho má za následok zníženie úrody jačmeňa, ale aj jeho kvality v dôsledku vyššieho obsahu dusičnanov. Následný nedostatok kvalitného sladovníckeho jačmeňa môže výrazne ovplyvniť cenu piva,“ uviedol Pavel Vitámvás z Výskumného ústavu rastlinnej výroby.

Ústav je jednou zo siedmich vedeckých inštitúcií, ktoré v spoločnom projekte skúmajú, ako minimalizovať vplyv sucha a zabezpečiť udržateľnú produkciu a kvalitu sladovníckeho jačmeňa. Ten je ohrozený jarným suchom, lebo má malé korene a krátku vegetáciu.

Pivovary tvrdia, že kvalitnej suroviny je stále dosť. Česko ako jeden z najväčších výrobcov v Európe má o 40 % viac sladu, než potrebuje. Cena jačmeňa a chmeľu na pol litra piva je asi 50 halierov (2 centy).

„Podľa mňa sucho nebude dlhodobým problémom,“ dodal Vitámvás.

Pivo z ozimného jačmeňa?

Najväčší český pivovar Plzenský Prazdroj spolupracuje so šľachtiteľmi a výskumnými ústavmi, aby mal dostatok suroviny aj v budúcnosti. Vyšľachtiť novú odrodu je však zložité. Znamená to výdavky desiatok miliónov korún s neistým výsledkom. Samotné kríženie jačmeňov trvá najmenej osem rokov. Nasleduje registrácia v Ústrednom skúšobnom a kontrolnom ústave. Tá trvá ďalšie tri roky. Informoval o tom portál iDNES.cz.

Na klimatické zmeny sa usilujú reagovať aj české šľachtiteľské firmy. Nie je to však ľahká úloha, lebo nevedia, čo bude o desať rokov.

Niektorí experti však začínajú hovoriť o tom, či by sa nedalo variť pivo z ozimného jačmeňa. To by však mohlo znížiť kvalitu moku.

„Bohužiaľ, viaceré jeho odrody nemajú potrebnú sladovnícku kvalitu,“ povedal vedúci sládok pivovarov Staropramen Zdeněk Lux.

V niektorých krajinách, medzi ktoré patrí Veľká Británia, však tento jačmeň už dokážu vypestovať tak, aby spĺňal parametre na výrobu piva, ktoré majú jariny.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments