Prvé kroky k prinavráteniu stratenej sebestačnosti
Pred dvoma rokmi napísal Róbert Spišák, generálny riaditeľ Poľnoservisu v Leopoldove na svojom blogu článok, prečo sa vtedajší minister Ján Mičovský ohľadne repky mýli. Vrcholil vtedy nezmyselný boj, či nie sú naše polia v apríli príliš žlté. Ani nie o dva roky neskôr, stojí aktuálny minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan vedľa Róbert Spíšáka v areáli najväčšieho spracovateľa repkového semena u nás. Témou je, ako zabezpečiť potravinovú sebestačnosť v jedlých olejoch, o ktorú Slovensko prišlo v roku 2013, keď sa z tradičného výrobcu Palmy-Tumys stal obchodník s olejmi.
Repky máme dosť
„Dnešná situácia nám ukázala, že potravinová sebestačnosť nie je politickým, či marketingovým pojmom,“ povedal dnes pred novinármi Samuel Vlčan.
Na Slovensku sa ročne vyprodukuje približne 440 tisíc ton repkového semena. Leopoldovský spracovateľ potrebuje na technické účely približne 230 tisíc ton repky.
„Deväťdesiatpäť percent repky spracovanej u nás je slovenského pôvodu,“ odpovedal na otázku poľnoinfo.sk Róbert Spišák.
Ostatnú, na Slovensku dopestovanú repku vyvážajú poľnohospodári do zahraničia. Nie je spracovateľ. Krajina je pritom čistým dovozcom jedlých olejov. Ročne skonzumujeme viac ako 50 tisíc ton repkového, slnečnicového či olivového oleja. Jediný významnejší domáci výrobca – Školské hospodárstvo Bušlák, dodá ročne na domáci trh dve tisíc ton slnečnicového oleja.
Zvyšok sa dováža zo zahraničia. Aj Palma, ktorá už od roku 2013 oleje u nás nelisuje, ich nakupuje v Európe. Ešte v roku 2004 vyrábala 85 tisíc ton jedlých olejov.
„Spoločnosť prechádza transformáciou z lokálnej výrobnej, na nadregionálnu obchodno-marketingovú a vývojovú firmu,“ komentoval Peter Benčúrik z Palmy, rozhodnutie o ukončení výroby v roku 2013 v Hospodárskych novinách.
Technický aj potravinársky olej
Dnes v Poľnoservise prebieha päť miliónová investícia, ktorej výsledkom má byť, že okrem oleja technickej kvality, budú vedieť vyrobiť aj surový repkový olej potravinárskej kvality. Táto investícia by prebiehala bez ohľadu na stav, do ktorého sa svet zobudil 24. februára po napadnutí Ukrajiny Ruskom. Prvý surový olej potravinárskych parametrov by mal byť k dispozícií do konca aktuálneho kalendárneho roka. Ročná produkcia dosiahne 50 tisíc ton.
Nadstavbou tohto kroku je zabezpečiť rafináciu oleja, čo znamená parametre, na ktoré sú spotrebitelia zvyknutí. Ak by k rafinácii potravinárskeho oleja aj nedošlo, produkt vie Poľnoservis stále využiť na technické účely, tak ako doteraz.
O tom, či v Poľnoservise pôjdu cestou rafinácie potravinárskeho oleja na finálny produkt, povie projekt technickej realizovateľnosti, ktorý majú odovzdať agroministerstvu do štyroch mesiacov. Zaviazali sa k tomu pri dnešnom podpise spoločného memoranda, ktorého cieľom je nájsť možnosti, ako prinavrátiť Slovensku stratenú sebestačnosť v jedlých olejoch.
„Podpis memoranda nepredstavuje finančný záväzok. Náš vstup je v plnej administratívnej podpore, aby sme zabezpečili čo najrýchlejšie investíciu, ktorá bude spĺňať potravinársky štandard. Aby výrobcu nezdržiavali administratívne prekážky,“ uviedol na otázku poľnoinfo.sk Samuel Vlčan.
Minister pripomenul, že ak sa má spoločnosť záujem prihlásiť do aktuálne vyhlásenej potravinárskej výzvy s alokáciou vo výške 170 miliónov eur, je to možné. O prisľúbení konkrétnych finančných prostriedkov na technologickú časť, ktorá zabezpečí produkt v kvalite rafinovaného potravinárskeho oleja, ale nehovorili.
Celková investícia v tomto prípade presiahne 10 miliónov eur a ak štúdia technickej realizovateľnosti dopadne dobre, linky môže fungovať o 2 až 2,5 roka.