Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Vajnorskí družstevníci hodnotia doterajší rok ako priemerný

Poľnohospodárske družstvo vo Vajnoroch ma širokospektrálnu rastlinnú výrobu pozostávajúcu z pestovania štandardných plodín, ale aj zo špecializovanej výroby. Významnou je produkcia hrozna a v poslednom období začali aj s finalizáciou ovocia. Predseda družstva Branislav Brúder hodnotí doterajší rok ako priemerný.

„Úroda vždy veľmi závisí od počasia. V máji to vyzeralo veľmi dobre, ale po tých dažďoch prišlo veľmi rýchle leto s horúčavami, ktoré sa podpísali pod úrodu obilnín. Čakali sme veľmi dobrú úrodu, no nebola až tak dobrá. Vlani, čo bol mimoriadne nepriaznivý rok, sme mali päť ton pšenice z hektára, tento rok to bolo 5,5 tony,“ uviedol predseda PD Vajnory Branislav Brúder.

Vajnorčania pestujú repku, jačmeň, pšenicu, na poli je ešte kukurica a slnečnica.

„Kukurica nám nástupom tepla zahorela, klásky nie sú tak veľké, ako by mali byť, preto úroda tiež nebude tak vysoká, ako sa spočiatku zdalo,“ dodal predseda.

Vajnorské družstvo obhospodaruje aj okolo 50 hektárov jabloňových sadov, na siedmich hektároch pestujú broskyne.

„Broskyne nám zarodili veľmi slušne, no jablká budú vinou sucha slabšie, drobnejšie,“ zhodnotil predseda družstva.

O niečo väčšiu radosť sľubuje úroda vo vinohradoch. Vajnorské družstvo má 150 hektárov rodiacich vinohradov, tento rok začínajú rodiť už aj mladé výsadby.

„Celkovo očakávame okolo 600 ton hrozna. Je to taká optimálna úroda, ale v minulosti sme dopestovali už aj 1000 ton hrozna. Cukornatosti sú zatiaľ dosť nízke tak uvidíme, čo urobí jesenné slniečko,“ odhadol Brúder.

Vajnory časť hrozna spracúvajú na víno vo vlastnej vinárskej prevádzke. Sú to klasické malokarpatské odrody ako sú rizlingy, veltlíny, sauvignon, müller, irssay, typická je pesecká leánka alebo frankovka. Dobré vína však dorábajú aj z odrôd ako je cabernet sauvignon, či menej známy syrah. Pre potreby vinárskej produkcie družstvo dokončilo druhú časť výstavby novej pivnice, samozrejmosťou sa stali moderné výrobné technológie, či nová fľaškovacia linka.

Vedenie družstva chce výrobu stabilizovať, čo v období krízy nie je jednoduchá úloha.

„Postupne budeme musieť obnovovať strojový park, ktorý máme už čiastočne zastaraný. Čakali sme aj na dáke eurofondy, no tie nechodia. Potrebovali by sme napríklad nový traktor, no budeme sa musieť spoľahnúť na vlastné zdroje, banky alebo lízingové spoločnosti,“ priblížil.

Veľmi dobrou investíciou bol vlani kúpený kombajn na oberanie hrozna.

„Hoci sme mu spočiatku veľmi neverili, po kampani sme zistili, že nám ušetril okolo 33.000 eur, ktoré by sme inak vyplatili brigádnikom na oberačkách. Keď zoberieme do úvahy odvody, tento rok mohli byť úspory dvojnásobné. Pri investícii 100.000 eur budeme mať kombajn za dva roky splatený,“ dodal predseda družstva.

V tomto roku PD investovalo 75.000 eur do novej linky na výrobu muštov a ich spracovanie do džúsových štiav. Najprv by vyskúšali výrobu džúsov z jabĺk v družstevných sadoch, postupne chcú prejsť aj na iné druhy ovocia z družstevnej produkcie, teda na broskyne a hrozno. Linka je schopná v sezóne spracovať 150 ton jabĺk.

Živočíšna výroba v PD je orientovaná najmä na chov hovädzieho dobytka na mlieko, popritom chovajú aj zopár býčkov na mäso, prioritou je však produkcia mlieka.

Autor článku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments