Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Sto najlepších poľnohospodárskych spoločností!

Sto najlepších poľnohospodárskych spoločností!
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva na základe výsledkov dosiahnutých za rok 2015 vyhodnotil 1 067 poľnohospodárskych podnikov, ktoré sa prihlásili do 21. ročníka súťaže Top Agro Slovensko.

Vyhodnotené boli metodológiou, odsúhlasenou Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vdieka SR. Zohľadnené boli aj pripomienky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a UniCredit Bank Czech republik and Slovakia. 

Pri triedení podnikov boli zaradené do znevýhodnených oblastí tie, ktoré majú v nich viac ako 70 percent z celkovej obhospodarovanej výmery (oproti minulým rokom, keď to bolo 51 percent, ide o výraznú zmenu).

Metóda hodnotenia spočíva v integrácií hodnôt bodového súčtu troch základných ukazovateľov a to – rentabilita celkového kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti bez dotácií a produktivita práce z pridanej hodnoty. 

Základné ukazovatele zahŕňajú ekonomickú a produkčnú výkonnosť a majetok podnikov.

Pri hodnotení sa zohľadnili aj ďalšie ukazovatele, a to najmä tržby z rastlinnej a živočíšnej výroby, stavy hospodárskych zvierat a sociálny aspekt, to znamená počet zamestnancov podniku. Zo súťaže Top Agro boli vylúčené podniky, ktoré vykázali stratu, vysoké záväzky voči Sociálnej poisťovni, respektívne minimálne hodnoty jednotlivých ukazovateľov.

Firmy mohli získať maximálne 300 bodov integrovaného ukazovateľa a podľa jeho úrovne sa určilo ich poradie v rámci prvých 100 podnikov. Boli roztriedené do viacerých skupín podľa právnej formy (poľnohospodárske družstvá, obchodné spoločnosti, samostatne hospodáriaci roľníci) a prírodných podmienok (produkčné a znevýhodnené oblasti). 

Autor článku: Štefan Budaj - riaditeľ NPPC - VÚEPP v Bratislave
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments