Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Počasie naháňa vinárov. Tí sa tešia na veľké červené vína

Počasie naháňa vinárov. Tí sa tešia na veľké červené vína
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V dvoch predchádzajúcich rokoch bojovali s jarnými mrazmi, v tomto roku ich doslova naháňa počasie. Vo viniciach sa oberačky začali o niekoľko týždňov skôr, ako je to bežné.

„Tento rok je opäť špecifický, aj tým, že boli horúčavy. Na začiatku vegetácie bolo pomerne málo zrážok. Potom prišiel mokrý jún a júl a strašne vysoké teploty. Hrozno bolo pod vplyvom veľkých zrážok naliate a pomerne skoro nám nastúpili hniloby – najmä biela hniloba, ktorá spôsobuje octovatenie hrozna, čo veľmi láka hmyz a ten spôsobuje ďalšiu skazu hrozna,“ uviedol Peter Podhorský z Agrovinol, ktorý prestuje vinič v okolí Vinodolu v novozámockom okrese.

Oberačky vinohradníci spustili oproti iným rokom s dvojtýždňovým predstihom. 

„Takto skoro oberať hrozno, to si v histórii nepamätáme. Už koncom júla niektoré stolové odrody dozrievali. Máme druhú polovicu augusta a už sa naplno oberajú a spracúvajú muštové odrody, čo sa po iné roky robilo až začiatkom septembra. Čiže je to veľmi zvláštny rok a musíme sa s ním vysporiadať,“ dodal Podhorský.

Oberačky v predstihu odštartovali aj v jednom z najväčších vinárstiev v regióne – v Topoľčiankach.

„Tento ročník je náročný na zber, pretože odrody dozrievajú jedna cez druhú, takže musíme zberať na mnohých miestach naraz, čo je logisticky náročné. V bobuľkách sledujeme nielen cukornatosť, ale aj obsah kyselín, PH, takže hrozno ide každý deň na rozbor do nášho laboratória a podľa výsledkov si pivniční majstri povedia – zajtra ho chcem. Takže hneď na druhý deň ráno musíme ísť do viníc a oberať,“ vysvetlil Samuel Waldner zo Chateau Topoľčianky.

Hrozno nadránom začínajú oberať kombajny, cez deň zberači. Počasie sa podpisuje aj na samotnej chuti hrozna, ktorá sa premietne do vína. 

„Vysoké teploty prospievajú najmä červeným vínam. Prospejú aj bielemu vínu, ale je to náročnejšie, pretože cukor síce stúpa, ale na druhej strane klesajú kyselinky. Takže keď chceme robiť harmonické svieže vína, tak musíme byť naozaj v strehu. Pri tých červených vínach ak aj kyselinky klesnú, to až tak neprekáža. Takže sa tešíme na naozaj veľké červené vína, ale samozrejme aj biele, ktorým doprajeme čas na vyzrievanie, či už na kvasničných kaloch, v sudoch a samozrejme vo fľaške,“ dodal Waldner.

Výsledok vinárskeho roka sa dostáva na stoly a do predaja tradične v prvý novembrový pondelok v podobe mladých vín. Sezóna posunutá o pár týždňov dopredu už ale urýchlila aj výrobu burčiakov, ktorým ministerstvo pôdohospodárstva udelilo aj výnimku na skorší predaj. Podľa vinárov budú v predstihu pripravené aj mladé vína.

„Keď sa hrozno skôr oberie a spracuje, aj dozretie do mladého vína sa môže posunúť. Čiže aj tam by bolo treba uvažovať o tom, že tie vína, ako sa v Česku hovorí „martinské“, budú o čosi skôr,“ dodal Peter Podhorský z Agrovinolu.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments