Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Rastlinná výroba Z domova

Zeleninárstvo môže prudko rásť! Pestovatelia zo Senca ponúkajú recept

Zeleninárstvo môže prudko rásť! Pestovatelia zo Senca ponúkajú recept

Úvahy o tom, ako podporovať špeciálnu rastlinnú výrobu, sú výbavou každého vyššieho štátneho úradníka pôsobiaceho v agrárnom sektore najmenej ostatných desať rokov. Žiaľ, často činy, ktoré by vyvrcholili širšou ponukou slovenskej zeleniny na domácich a možno aj zahraničných pultoch, pôsobia ako rétorické cvičenia. Podľa nášho najväčšieho pestovateľa zemiakov a zeleniny – Juraja Mačaja – nie je potrebné vymýšľať zložité schémy podpôr, ale prijať jednoduché a stabilné opatrenia, ktoré navyše nie sú finančne náročné.

Ročne 120 tisíc ton slovenských zemiakov a zeleniny

„Základný spôsob podpory produkcie ovocia a zeleniny by mal vychádzať z podpory výroby. To, samozrejme, v rámci európskej agropolitiky nie je úplne jednoduché. Existuje však výnimka, ktorá to umožňuje, a to formou podpory odbytových organizácií výrobcov,“ hovorí Juraj Mačaj, ktorý spolu s bratom Marekom a sestrou Lenkou vlastnia rodinnú spoločnosť.

Sami Mačajovci sú začlenení do odbytovej organizácie, ktorú spotrebitelia poznajú od roku 2004 pod názvom Zeleninárska. Združuje trinástich pestovateľov, ktorí hospodária na trinásťtisíc hektárov pôdy. Jej ročná produkcia sa neustále zvyšuje a za minulý rok dosiahla 120-tisíc ton zemiakov a zeleniny, ktoré okrem umiestňovania na domácom trhu putuje aj do Českej republiky a Maďarska.

Najlepšie reflektovali slovenskí zeleninári a ovocinári

Odbytové organizácie vznikali v západnej časti Európy desaťročia. Najmä vďaka nim dokážu tamojší farmári lacnejšie nakúpiť vstupy a, naopak, drahšie predať svoju produkciu. Na Slovensku sme ich nástup nikdy naplno nezaznamenali. Často vzbudzovali u samotných poľnohospodárov nedôveru a nezáujem. Spájať sa do väčších celkov sa nezdalo ani vzhľadom na veľkosť našich poľnohospodárskych subjektov ako nevyhnutné.

Medzitým západoeurópske odbytové organizácie farmárov stále silneli a dnes nie je výnimkou, keď ovládajú aj spracovateľské prevádzky alebo organizujú pre svojich členov zahraničný obchod. Ich produkty sa dostávajú na naše pulty a konkurovať im už nie je iba otázkou podpôr na hektár, ale najmä naše zaostávanie v logistike.

Na trend západoeurópskych odbytových organizácií najlepšie reflektovali slovenskí zeleninári a ovocinári, ktorí sú priamo v komunikácií s maloobchodom. Dnes na Slovensku existujú dve odbytové organizácie na ovocie, dve na zeleninu a zemiaky a ďalšie dve na zeleninu pestovanú v skleníkoch.

Čím vyššie tržby, tým viac podpôr

„Predaj produkcie cez odbytové organizácie rastie na Slovensku tempom pätnásť percent ročne. Kto nie je v odbytovke, akoby to s pestovaním ovocia alebo zeleniny ani nemyslel vážne. Na odbytové organizácie pritom vo výraznej miere myslia aj operačné programy Európskej únie. Tie ich financujú na základe ich tržieb,“ tvrdí Juraj Mačaj.

Tento systém podpory je pritom v Európskej únii výnimočný, keďže spoločenstvo dvadsiatich siedmych štátov dlhodobo ustupuje od podpory produkcie a preferuje podpory udržateľného vidieka. V prípade odbytových organizácií však hovoríme o priamej podpore výroby. Čím vyššie tržby odbytová organizácia dosiahne, tým viac prostriedkov môže čerpať z operačného programu.

„Týmto spôsobom by mal odbytové organizácie financovať aj štát, a to dofinancovávaním operačných programov z národných zdrojov. Nehovoríme teda v pravom slova zmysle o podpore, ale skôr o pôžičke, ktorú pestovatelia ovocia a zeleniny cez svoje dane a odvody nasledujúci rok vrátia. Ak tržby nezvýšia, vyššiu podporu, samozrejme, nedostanú,“ vysvetľuje Juraj Mačaj.

Väčšia pestrosť poľnohospodárstva a krajiny

Dnes sú z podpôr z operačného programu vyňaté zemiaky. Dôvody je potrebné podľa Mačaja vidieť v tom, že väčšina zemiakov, ktoré sa v Únii dopestujú, sú určené pre priemysel. To však nie je prípad Slovenska, ktoré ich produkuje najmä na konzum a sadivo. Juraj Mačaj verí, že aj táto naša tradičná plodina sa do podpôr v rámci operačného programu dostane.

„Tému zaradenia zemiakov do operačného programu, ale aj národného dofinancovania odbytových organizácií komunikujeme s aktuálnym vedením ministerstva. Podľa našich prepočtov by celková ročná výška podpory z národných zdrojov mohla dosiahnuť štyri milióny eur. Keby sa produkcia za päť rokov zvýšila o 100 percent, o rovnaké percento narastie aj podpora,“ myslí si Juraj Mačaj a nazdáva sa, že v slovenskom zeleninárstve sme dosiahli dno pred dvoma rokmi.

Dnes sa hrá o to, aby sme dokázali podporiť plynulý rast produkcie ovocia a zeleniny a zlepšiť tak zahranično-obchodnú bilanciu. To, samozrejme, prinesie väčšiu pestrosť do nášho poľnohospodárstva a samotnej krajiny.

„Odrazili sme sa od dna a verím, že nám v raste pomôže aj štát. O domácu produkciu je záujem, ale zeleninárstvo je veľmi nestále v cenách a preto sa ho mnohí pestovatelia obávajú. Tí, ktorí na špeciálnej rastlinnej výrobe postavili svoju existenciu, potrebujú určitú mieru istoty,“ uzatvára Juraj Mačaj.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

Odber nových článkov na e-mail

Máte záujem stať sa pravidelným odoberateľom článkov z portálu poľnoinfo.sk? 1550 čitateľov od nás dostáva čerstvé informácie priamo na email každé ráno. Nečakajte a pridajte sa k nim aj vy.

1 komentár

  1. starý gazda
    3. decembra 2020

    Jeto o spajani nielen u ovocia a zeleniny ale svetli a nazorny priklad je aj u jahniat no Slovensko ešte nepadlo tak hlboko aby bolo nutene pchopit nevyhnutnost rolnikov ešte štve proti sebe aj nezodpovedne ministerstvo

    Odpovedať

Komentujte

Všetky polia sú povinné. Vaša emailová adresa nebude zverejnená a slúži iba ako ochrana pred spamom. Ak sa váš komentár v článku nezobrazí ihneď po jeho odoslaní, zachytila ho automatická antispamová ochrana. V tom prípade nás prosím kontaktujte a my daný komentár dohľadáme a manuálne schválime.