SPPK: Rok 2018 bol prelomový, končíme s rolou plačúcich poľnohospodárov
Uplynulých dvanásť mesiacov vníma Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako prelomových vo vnímaní aj vo vývoji v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve.
„Rok 2018 otvoril celospoločenskú diskusiu o význame poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku a bol pre slovenských poľnohospodárov prelomový. Po 26 rokoch od vzniku Slovenskej republiky prvýkrát poľnohospodári a potravinári cítili zo strany spoločnosti aj zo strany ministerstva a vlády, že poľnohospodárstvo a potravinárstvo sa začína stávať jednou z priorít národného hospodárstva,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.
Môže za to aj navýšenie rozpočtu pre poľnohospodárov, ale aj postoj spotrebiteľov, ktorí čoraz viac vyhľadávajú na pultoch slovenské produkty.
„Rovnako sme aj my samotní pochopili, že nemôžeme byť len v rovine plačúcich poľnohospodárov, ale musíme niesť celospoločenskú zodpovednosť za to, ako vyzerá slovenský vidiek, ako vyzerá naše potravinárstvo, čo naše a budúce generácie budú jesť a akým spôsobom funguje agropotravinárska vertikála na Slovensku,“ dodal Macho.
Komora vyzdvihla viacero krokov, ktoré sa jej v roku 2018 podarilo dosiahnuť. Ide najmä o to, že sa národná podpora pomaly dostáva na úroveň podpôr v okolitých krajinách. Pozitívne vníma aj odškodnenie za sucho z roku 2017 a otvorenie celospoločenskej diskusie o fungovaní sektora.
„Čo nám zostalo ako nesplnené je systémové riadenie rizík, ale sme presvedčení, že v roku 2019 aj s týmto pohneme ďalej, aby sme nabehli na dvoj-pilierový systém riadenia rizík, a nemenej dôležitá vec, a to systémová podpora potravinárskeho priemyslu,“ priznal Emil Macho.
Komora si stanovila priority aj pre tento rok. Patrí k nim rozšírenie rady Slovenského pozemkového fondu o zástupcu poľnohospodárov a podpora živočíšnej a špeciálnej rastlinnej výroby.
„Naším cieľom je efektívne rozdelenie štátneho rozpočtu, ktorý ministerstvo pôdohospodárstva pre tento rok má. Nemenej dôležitou témou je Spoločná poľnohospodárska politika. Raz a navždy si treba uvedomiť, že sme neefektívne využili programovacie obdobie, nedokázali sme efektívne čerpať peniaze. Z nášho pohľadu 4 až 5 miliárd eur, ktoré dostaneme v najbližšom programovacom období, sa pre nás javí ako postačujúce, ale najväčší problém slovenského poľnohospodárstva je to, aby sme boli schopní a ochotní tieto peniaze efektívne rozdeliť. Podpora potravinárskeho priemyslu tu musí byť. Aby sme začali obracať ten nelichotivý stav toho, čo máme na pultoch obchodných reťazcov,“ uviedol predseda SPPK.
Podľa Macha si treba stanoviť reálne ciele aj v množstve slovenských potravín v obchodoch, ktoré dokážeme postupne, nie zo dňa na deň naplniť. Reálnym by podľa neho malo byť prekročenie hranice 50 percent z všetkých produktov na pultoch.
K prioritám komora zaradila aj marketing a vzdelávanie spotrebiteľov a zvýšenie konkurencieschopnosti našich potravín. Na to podľa komory treba aj dobré nastavenie budúcej spoločnej poľnohospodárskej politiky, na ktorej príprave sa podieľa. Cieľom je také nastavenie, aby sa aj slovenskí poľnohospodári čo najviac priblížili kolegom v iných krajinách.
„Našou prioritou v SPP 2020 je dosiahnuť dobrovoľnosť zastropovania priamych platieb, kde sme našli podporu aj u niektorých ďalších krajín. Posledné vyjadrenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej hovoria o tom, že by stropovanie malo byť dobrovoľné a mali by sa brať aj historické princípy veľkosti jednotlivých fariem, ktoré sú, aby boli naozaj pre všetkých poľnohospodárov vytvárané rovnaké podmienky,“ vysvetlil Miroslav Štefček, podpredseda SPPK pre poľnohospodárstvo.
Za ďalšie ciele označil dorovnanie priamych platieb, dobré prerozdelenie a čerpanie eurofondov v novom programovacom období a vyrovnanie národných podpôr vo všetkých krajinách únie.
„Naozaj krajiny, ktoré majú vyšší štátny rozpočet, ďaleko viac podporujú svojich poľnohospodárov ako krajiny, ktoré si to nemôžu dovoliť. Tu sa chceme aktívne podieľať na príprave SPP 2020 a prioritou pre tento rok je príprava strategického plánu pre Slovensko v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva. Ďalšia priorita a jedna z hlavných úloh je definícia skutočného poľnohospodára, aby sme našli možnosti, kto má poberať podpory ako poľnohospodár, a kto ich nemá poberať,“ dodal Štefček.