Cukrovarnícky kvíz: Spočítajte s nami kryštáliky cukru
date_range13. október 2022 chat visibility stars
account_boxMilan Róžik s použitím materiálov NPPC – VÚEPP, ŠÚ SR a producentov cukru

insert_photoarchív poľnoinfo.sk
Cukrovarnícka kampaň je v plnom prúde. Ako sa Slovensku darí vo výrobe cukru? Aká je minulosť a súčasnosť jeho produkcie? Skúste si náš kvíz.
V ktorom storočí začal svoju prevádzku prvý továrenský cukrovar na Slovensku?
S továrenskou výrobou cukru začal na Slovensku v roku 1830 podnikateľ Mikuláš Lačný. Cukrovar sa nachádzal vo Veľkých Úľanoch (okres Galanta) a bol prvým na území Uhorska.
V čase vstupu do Európskej únie vypestovali slovenskí poľnohospodári 1,6 mil. ton cukrovej repy. Produkcia v roku 2008 klesla, najmä od prijatia reformy na trhu s cukrom v EÚ, na 0,7 mil. ton. Akú produkciu cukrovej repy dosiahli pestovatelia v roku 2021?
Podľa údajov Štatistického úradu SR vypestovali slovenskí poľnohospodári vlani 1,364 mil. ton cukrovej repy.
Na území Slovenska postupne vzniklo 41 cukrovarov. V revolučnom roku 1989 sa do repnej kampane zapojilo 10 cukrovarov. Koľko z nich je v súčasnosti v prevádzke?
V súčasnosti sú na Slovensku v prevádzke dva cukrovary - v Trenčianskej Teplej a v Seredi. Ani jeden z nich nie je v rukách slovenského kapitálu.
Ktorý štát EÚ vyprodukoval v cukrovarníckej kampani 2020/21 najviac cukru?
V cukrovarníckej kampani 2020/21 vyprodukovalo najviac cukru Nemecko. Jeho produkcia prekročila 4 milióny ton.
Vedľajším produktom pri výrobe cukru z cukrovej repy sú cukrovarské rezky. Vo výžive ktorých zvierat našli svoje využitie?
Cukrovarské rezky sa využívajú vo výžive hovädzieho dobytka.
V ktorej z našich susedných krajín sa zrodil kockový cukor?
Prvá kocka cukru sa zrodila v susedných Čechách. V Dačickej rafinérii cukru vynašiel Jakub Kryštof Red lis na výrobu kockového cukru. Podnetom pre vznik tohto vynálezu bola požiadavka jeho manželky, ktorá sa porezala pri sekaní cukru, ktorý sa v tom čase tvaroval napríklad do hrúd, aby vymyslel menšie, praktickejšie formovanie.
Koľko kilogramov cukru na osobu a rok sa spotrebovalo na Slovensku v roku 2020?
Podľa Správy o poľnohospodárstve a potravinárstve v Slovenskej republike sa za rok 2020 spotrebovalo na jedného obyvateľa 32,1 kg cukru.
Proces, v ktorom sa surový cukor ďalej prečisťuje kryštalizáciou až pokiaľ sa získa produkt s obsahom najmenej 99,7 % sacharózy sa nazýva?
Proces sa nazýva rafinácia. Kryštalizácia prebieha v 3 stupňoch a cukor sa pri nej súčasne zbavuje znečisťujúcich látok.
Ktorý z domácich miláčikov nerozozná sladkú chuť?
Je ním mačka. Chuť je najmenej rozvinutým zmyslom u mačky, rovnako aj pri ostatných mačkovitých šelmách. Ak chováte doma mačku, nemala by jesť cukor.
Koľko kryštálikov cukru sa nachádza v jednom kilogramovom balení cukru?
V jednom kilogramovom balení cukru sa nachádza 1,785 mil. kryštálikov cukru.
Ako sa volá proces pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu cukrovej šťavy z porezanej cukrovej repy?
Cukrová šťava sa získava z bunkovej šťavy rezkov procesom nazývaným difúzia. Získaná surová difúzna šťava má hnedočiernu až čiernu farbu. Okrem cukru obsahuje aj veľa necukrových látok a preto sa musí ďalej čistiť.
Okrem repného cukru sa u nás produkuje aj izoglukóza (glukózovo-fruktózový sirup). Čo je hlavnou surovinou na jej výrobu na Slovensku ?
Hlavnou surovinou na výrobu izoglukózy na Slovensku je kukuričný škrob. Závod s dlhoročnou tradíciou (od roku 1912) sa nachádza v obci Boleráz (okres Trnava).
Zobraziť odpovede
Vaše hodnotenie:
Skontrolovať odpovede
Sorry, no results found.
Please repeat the quiz and try different answer combinations.Ste expert!
Vaše vedomosti sú obdivuhodné. Blahoželáme!
Dosiahli ste výborný výsledok!
Náš cukrovarnícky kvíz ste zvládli perfektne. Gratulujeme k výborným vedomostiam.
Váš výsledok je dobrý!
Naša zmes cukrovarníckych otázok vám úplne nesadla. Nedosiahli ste však zlý výsledok.
Asi nesladíte
Pravdepodobne sú Vám bližšie iné témy ako otázky o cukre. Spravte si náš kvíz ešte raz a určite dosiahnete lepší výsledok.
Autor článku: Milan Róžik s použitím materiálov NPPC – VÚEPP, ŠÚ SR a producentov cukru
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk
0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Výhody registrácie + videonávody