Zadajte hľadaný výraz

Článok dňa Kvízy Z domova

Cukrovarnícky kvíz: Spočítajte s nami kryštáliky cukru

Cukrovarnícky kvíz: Spočítajte s nami kryštáliky cukru
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Cukrovarnícka kampaň je v plnom prúde. Ako sa Slovensku darí vo výrobe cukru? Aká je minulosť a súčasnosť jeho produkcie? Skúste si náš kvíz.

V ktorom storočí začal svoju prevádzku prvý továrenský cukrovar na Slovensku?
V čase vstupu do Európskej únie vypestovali slovenskí poľnohospodári 1,6 mil. ton cukrovej repy. Produkcia v roku 2008 klesla, najmä od prijatia reformy na trhu s cukrom v EÚ, na 0,7 mil. ton. Akú produkciu cukrovej repy dosiahli pestovatelia v roku 2021?
Na území Slovenska postupne vzniklo 41 cukrovarov. V revolučnom roku 1989 sa do repnej kampane zapojilo 10 cukrovarov. Koľko z nich je v súčasnosti v prevádzke?
Ktorý štát EÚ vyprodukoval v cukrovarníckej kampani 2020/21 najviac cukru?
Vedľajším produktom pri výrobe cukru z cukrovej repy sú cukrovarské rezky. Vo výžive ktorých zvierat našli svoje využitie?
V ktorej z našich susedných krajín sa zrodil kockový cukor?
Koľko kilogramov cukru na osobu a rok sa spotrebovalo na Slovensku v roku 2020?
Proces, v ktorom sa surový cukor ďalej prečisťuje kryštalizáciou až pokiaľ sa získa produkt s obsahom najmenej 99,7 % sacharózy sa nazýva?
Ktorý z domácich miláčikov nerozozná sladkú chuť?
Koľko kryštálikov cukru sa nachádza v jednom kilogramovom balení cukru?
Ako sa volá proces pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu cukrovej šťavy z porezanej cukrovej repy?
Okrem repného cukru sa u nás produkuje aj izoglukóza (glukózovo-fruktózový sirup). Čo je hlavnou surovinou na jej výrobu na Slovensku ?
Zobraziť odpovede
Skontrolovať odpovede

Autor článku: Milan Róžik s použitím materiálov NPPC – VÚEPP, ŠÚ SR a producentov cukru
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments