Európska komisia predstavila legislatívny návrh novej agrárnej politiky Európskej únie už v júni 2018. Nasledujúci rok však charakterizovalo výrazné spomalenie v jej príprave. Dôvody je potrebné vidieť aj v eurovoľbách a preskupení politických síl v rámci Európskeho parlamentu. Aktuálny rok 2020 sa javí ako oveľa aktívnejší. Nemecké predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré prebieha v druhom polroku 2020, si stanovilo za cieľ výrazný posun v príprave novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky.
Stredoškoláci sa učia externou formou už takmer dva mesiace a pre väčšinu z nich to tak zostane aj v najbližších dňoch. Medzi študentov, ktorým tento rok koronakríza výrazne narušila vzdelávanie, patria aj budúci poľnohospodári a potravinári. V minulom školskom roku sa dištančne učili takmer 4 mesiace, v tomto školskom roku chodili do školy len jeden a pol mesiaca. Napriek tomu sa školy aj agropodniky snažia udržať v behu aspoň praktické, resp. duálne vyučovanie.
Situácia na Slovensku sa v chove a spracovaní hydiny neustále zhoršuje a je už kritická. Slovenskí producenti hydinového mäsa majú čoraz väčší problém presadiť svoje kvalitné produkty do zahraničných obchodných reťazcov, ktoré neustále zvyšujú dovozy a extrémne znižujú ceny dovážaného hydinového mäsa. Keďže náš trh s potravinami je úplne otvorený, na svoje pulty umiestňujú prebytky hydinového mäsa z okolitých krajín – Poľska, Ukrajiny, Rumunska a ČR. Informoval o tom na tlačovej besede Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
V období neistoty, ktorá vyplývala z obsadenia miesta štatutára v Pôdohospodárskej platobnej agentúre sa na webovej stránke menovanej inštitúcie objavil oznam, ktorý viacerých poľnohospodárov opäť výrazne zneistil. Počas uplynulého víkendu agentúra informovala, že Európska komisia doposiaľ nezverejnila vykonávacie nariadenie a tak budú schvaľované len platby do dvetisíc eur.
Úvahy o tom, ako podporovať špeciálnu rastlinnú výrobu, sú výbavou každého vyššieho štátneho úradníka pôsobiaceho v agrárnom sektore najmenej ostatných desať rokov. Žiaľ, často činy, ktoré by vyvrcholili širšou ponukou slovenskej zeleniny na domácich a možno aj zahraničných pultoch, pôsobia ako rétorické cvičenia. Podľa nášho najväčšieho pestovateľa zemiakov a zeleniny – Juraja Mačaja – nie je potrebné vymýšľať zložité schémy podpôr, ale prijať jednoduché a stabilné opatrenia, ktoré navyše nie sú finančne náročné.
Najkomentovanejšie za 7 dní