Bubliniek viac pijeme aj vyrábame
Príchod nového roka je tradične oslavovaný s pohárom sektu v ruke mnohých Slovákov. Tento trend pretrváva, avšak víno s bublinkami sa teší väčšej obľube ako v minulosti aj počas roka – a to v podobe šumivých aj perlivých vín. Zatiaľ čo tie prvé sa vyrábajú predovšetkým prirodzeným prekvasením vína a vo fľašiach sú uzavreté špeciálnymi uzávermi pod vyšším tlakom, perlivé vína spravidla získavajú bublinky dodatočným dosýtením a zvládnu aj klasický skrutkovací uzáver.
„Celkovo sa ročne na osobu a rok u nás vypijú 4 litre perlivého a šumivého vína,“ skonštatovala Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Ešte pred pár rokmi bola spotreba takmer o polovicu nižšia. Do popredia sa dostáva najmä trend pitia perlivého vína so sviežou a ovocnou chuťou. U domácich spotrebiteľov sa pre daný typ vína ustálilo pomenovanie prosecco, ktoré ale nevyjadruje autentický pôvod vína či odrodu, z ktorej sa talianske prosecco vyrába. Slovensku prosecco poskytlo neoficiálny názov celému radu ľahkých vín rovnako, ako sa to v minulosti stalo pri šumivých vínach šampanskému, ktoré ale nepochádzalo z oblasti Champagne, no najmä zo Serede.
„Zákazník objavil chuť jemne perlivých nápojov, ktoré majú nižší obsah alkoholu, a sú v súlade so zdravým životným štýlom,“ vysvetlila riaditeľka Zväzu.
Práve po týchto vínach zákazníci siahajú viac aj počas roka – a to nielen pri oslavách.
„Stále sa najviac predáva počas sviatočných príležitostí, ale medzeru vyplnilo určite perlivé víno, ktoré je vhodné aj na bežnejšiu konzumáciu. Prosecco upozornilo zákazníkov na tento druh vín. Je to ľahšie letné pitie, vhodné ku grilovačkám, párty. Víno je spoločenský nápoj a práve vtedy je trend piknikov a grilovačiek, k čomu je ideálnym partnerom,“ dodáva Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Vinári držia s trendom krok
Nárast spotreby vín s bublinkami sa zatiaľ deje na úkor červených vín. Ich spotreba popri rastúcemu záujmu o perlivé a šumivé vína totiž klesla. S trendmi držia krok aj samotní vinári. Kedysi bol u nás jediný výrobca vína s bublinkami v podobe spoločnosti Hubert v Seredi. Dnes sa už bublinkám venujú desiatky vinárov.
„Pre mňa bolo dorobenie šumivého vína tradičnou metódou výzvou. Bral som to ako vysokú školu vinársku. Prvé testy som začal robiť v roku 2015. Dnes máme v ponuke sekt vyrobený tradičnou metódou, ktorý svojou chuťou obstojí v konkurencii zahraničných aj domácich šumivých vín. S chuťou sme teda spokojní,“ skonštatoval Tomáš Sládeček z vinárstva Velkeer vo Veľkom Kýre.
Vo výrobe šumivého vína plánujú pokračovať aj v budúcnosti.
„Vidím tu potenciál, pretože záujem o šumivé vína zo strany zákazníkov je. Len treba nájsť správnu cestu k spotrebiteľom,“ dodal Tomáš Sládeček.
O priazeň spotrebiteľov prostredníctvom bubliniek vo víne sa uchádza čoraz viac slovenských vinárstiev.
„Takmer každé významnejšie vinárstvo zaradilo do portfólia perlivé aj šumivé víno. Nárast produkcie je približne o 8 – 9 percent za ostatných 5 rokov. Tieto vína predbehli v predaji aj červené vína,“ dodala Jaroslava Kaňuchová Pátková.