Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

ČR: Poľnohospodári získajú viac možností na splnenie neproduktívnych plôch

ČR: Poľnohospodári získajú viac možností na splnenie neproduktívnych plôch
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Českí poľnohospodári budú mať viac možností, ako vyčleniť z poľnohospodárskej pôdy päť percent neprodukčných plôch pre získanie takzvanej ekoplatby. Na splnenie podmienky budú môcť využiť napríklad úhory, nektárodárne biopásy, dusík viažuce plodiny, ale tiež krajinné prvky. V spoločnej tlačovej správe o tom informovali české ministerstvá pôdohospodárstva (MZe) a životného prostredia (MŽP). Zmeny musí schváliť Európska komisia.

“Poľnohospodári si hospodárenie namodelujú z rôznych opatrení tak, aby splnili podmienku vyčlenenia časti plôch ako neprodukčných,” uviedol český agrominister Marek Výborný (KDU-ČSL). Opatrenie bude zároveň podľa Výborného výrazným ekologickým prínosom pre krajinu a jej biodiverzitu.

V budúcnosti bude napríklad možné do neproduktívnych plôch započítať aj existujúce alebo novovybudované krajinné prvky, teda medze, terasy, skupiny drevín, stromoradia, solitérne dreviny, priekopy, mokrade a skalky. MŽP už skôr uviedlo, že krajinné prvky podporí z dotačných titulov, v ktorých má pripravených 19,9 milióna eur (500 miliónov českých korún).

“Žiadosti o finančnú podporu začneme prijímať pravdepodobne na prelome novembra a decembra,” uviedol český minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL). MZe zároveň v budúcom roku spustí aj novú ekoplatbu na údržbu krajinných prvkov.

Úrad okrem iného pripravuje zmenu zakreslenia krajinných prvkov, ktorého cieľom je zohľadniť takzvané vonkajšie krajinné prvky, na ktoré podľa doterajších postupov nebolo možné poskytnúť platbu, pretože neboli súčasťou dielu pôdneho bloku. MZe tiež upraví pravidlá takzvanej celofarmovej ekoplatby, ktorá zohľadní budovanie nových krajinných prvkov a podporí aj údržbu.

Nové pravidlá ďalej umožnia využívať pásové striedanie plodín, ktoré pomáha v boji proti erózii pôdy.

“Súčasne pomôže pásové striedanie plodín aj s plnením takzvaných GAEC 5, teda podmienok protieróznej ochrany pôdy. Roľník ale tiež bude musieť rozdeliť silne erózne ohrozený pôdny blok medzou, čím jednak docieli splnenie nových protieróznych pravidiel, súčasne si ale túto medzu môže započítať aj do plnenia podmienok neproduktívnych plôch,“ dodal minister Výborný.

Všetky zmeny pravidiel, na ktorých sa ministerstvá dohodli, sú súčasťou úpravy českého Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Ministerstvo poľnohospodárstva odoslalo modifikáciu Európskej komisii, ktorá ju bude musieť schváliť. Následne bude potrebné opatrenia previesť do nariadenia vlády a systému Štátneho poľnohospodárskeho intervenčného fondu (SZIF). Českých poľnohospodárov oboznámi s novými pravidlami ministerstvo na pripravovaných školeniach a seminároch.

Autor článku: ČTK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments