Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Sektoru dosiaľ pomáhajú aj študenti z SPU

SPU
insert_photoSPU

Agropotravinárskemu sektoru v uplynulých týždňoch chýbalo približne 20 až 30 percent zamestnancov. Príčinou popri problémoch s hľadaním pracovných síl bola aj pandémia koronavírusom a s ňou spojené obmedzenia. Sektoru vypomáhali aj študenti, vrátane vysokoškolákov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ktorí v ňom vypomáhajú doteraz. Mnohí vo forme dobrovoľníctva – v rámci projektu samotnej univerzity.

„Naši študenti výrazne využili možnosť, nakoľko na to majú predpoklady z viacerých študijných programov. Študenti veľmi dobre reflektovali na tento projekt, v ktorých nám rôzne podniky avizovali výpadok zamestnancov a naši študenti takto mohli získať prax,“ uviedol dekan Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU Norbert Lukáč.

Študenti sa zapojili do práce v poľnohospodárskych aj potravinárskych podnikoch, vypomáhali v Botanickej záhrade v Nitre pri príprave sadeníc zeleniny ponúkaných na predaj, pri balení potravín či vo výrobe čokolád v širšom regióne.

„Firmy, ktoré potrebovali pracovnú výpomoc sa prihlasovali cez formulár, ktorý vznikol aj z iniciatívy Potravinárskej komory Slovenska a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Podniky sa postupne prihlasovali do databázy a naši študenti reagovali. Časť sa uplatnila v potravinárskych firmách, ale študenti z odboru aplikovanej biológie a biotechnológie mali možnosť vypomôcť aj v laboratóriách a zdravotníckych prevádzkach, kde taktiež získali prax,“ dodal Lukáč.

Viacerí študenti sú sektoru k dispozícii aj v týchto dňoch. Podobným spôsobom sa do pomoci zapájali aj študenti iných škôl, vrátane stredoškolákov z poľnohospodárskych a potravinárskych odborov. Študenti boli jednou z častí skladačky, vďaka ktorej sektor pandémiu a s ňou súvisiace opatrenia zvládol. K ďalším patrili aj zamestnanci sektoru HORECA, teda z hotelov, reštaurácií a kaviarní ako aj z nefunkčných školských jedální.

Autor článku: Ivana Kaliská
Zdroj obrázku: SPU

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments